• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

    Κύπρος: Δημόσιοι υπάλληλοι με πρώτο μισθό πέραν των €1.800

    Ξεκίνημα με χρυσούς μισθούς θα έχουν δεκάδες πολίτες, οι οποίοι θα καταφέρουν να...
    εξασφαλίσουν μια θέση στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.


    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η πλειονότητα των 740 θέσεων στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων και ωρομισθίων, τις οποίες ενέκρινε προχθές το Υπουργικό Συμβούλιο, αφορά επιστημονικό προσωπικό και είναι κλίμακας Α8-10.

    Βάσει του Γενικού Λογιστηρίου, οι αρχικές απολαβές στην κλίμακα Α8 κυμαίνονται στις €16.151 τον χρόνο, χωρίς να περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις. Δηλαδή, όσοι προσληφθούν για να καλύψουν τις θέσεις της κλίμακας Α8 θα αμείβονται με €1.842 τον μήνα. Το ποσό αυτό αφορά τις κλίμακες νεοεισερχόμενων, οι οποίες μειώθηκαν το 2012 και πσε αυτό δεν υπολογίζεται η αφαίρεση των φόρων και άλλων αποκοπών προς το κράτος.

    Με τις προσαυξήσεις το ποσό αυξάνεται στις €17.946 τον χρόνο, που αντιστοιχεί με €2.047 τον μήνα (επίσης χωρίς να υπολογίζονται φόροι και αποκοπές). Το συγκεκριμένο ποσό δεν περιλαμβάνει μείωση των κλιμάκων.

    Ανώτερη κυβερνητική πηγή ανέφερε πως απαιτούνται πολλά ακαδημαϊκά προσόντα, για τις συγκεκριμένες θέσεις του επιστημονικού προσωπικού.

    Μάλιστα, οι πτυχιούχοι που θα προσληφθούν ως επιστημονικό προσωπικό θα παρακαθήσουν σε εξετάσεις που θα προκηρύξει το αρμόδιο τμήμα το οποίο θα στελεχώσουν.

    Εξάλλου, το ένα τέταρτο των θέσεων είναι κλίμακας Α2-Α5 και για τις οποίες οι κάτοχοι δεν χρειάζονται πτυχία.

    Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο, ο  ετήσιος μισθός της αρχικής βαθμίδας της κλίμακας Α2 χωρίς τις προσαυξήσεις κυμαίνεται γύρω στα €9.347 που αντιστοιχεί στα €1.137 τον μήνα.

    Περιλαμβανομένων των προσαυξήσεων, ο ετήσιος μισθός αυξάνεται στις €10.858, που αντιστοιχεί σε €1.263 τον μήνα. Για τις συγκεκριμένες θέσεις, ενδεχομένως να επανέλθουν οι κυβερνητικές εξετάσεις οι οποίες έχουν καταργηθεί από το 2012, στο πλαίσιο συγκράτησης των δημόσιων δαπανών και του μορατόριουμ στις προσλήψεις.

    Οι υπόλοιπες θέσεις αφορούν άλλες κλίμακες του δημόσιου και το ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    Αρμόδια πηγή, δήλωσε στον «Φ» ότι σε περίπτωση που η Βουλή εγκρίνει τα νομοσχέδια που θα καταθέσει η Κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, θα βελτιωθούν οι διαδικασίες προσλήψεων.

    Οι συνολικά 740 θέσεις που θα πληρωθούν, κατανέμονται: 436 κενές θέσεις αφορούν τη δημόσια υπηρεσία, 211 τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και 93 θέσεις ωρομισθίων. Το πρόσθετο ετήσιο κόστος που θα προκύψει για το κράτος υπολογίζεται γύρω στα €24 εκατ., από τα οποία τα €15 εκατ. θα επιβαρύνουν το μισθολόγιο της δημόσιας υπηρεσίας.

    Στο μεταξύ, η ΟΕΒ εκφράζει τον προβληματισμό της για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, καλώντας την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία σε επίσπευση των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, κάλεσε το κράτος να καλύπτει τις έκτακτες ανάγκες μέσα από την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.


    philenews.com

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ