• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

    Συγκλονιστικές εικόνες από τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν στη χώρα - 130 μέτωπα σε ένα 24ωρο

    Στον εντυπωσιακό για την εποχή αριθμό των 130, έφτασαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές μέσα σε ένα 24ωρο, από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου (17/03), μέχρι τις 06:00 σήμερα το πρωί (18/03), κάτι που υποχρέωσε την Πυροσβεστική να εκδώσει ανακοίνωση, ζητώντας την αυξημένη προσοχή των πολιτών και κυρίως των αγροτών.


    Από τις 130 πυρκαγιές οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, αλλά παραμένουν σε εξέλιξη πέντε, οι οποίες όμως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν εμπνέουν ανησυχία.

    Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η πυρκαγιά που ξέσπασε χτες το μεσημέρι στον Αυλώνα Αττικής, η οποία έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.
    Η πυρκαγιά καίει δάσος, μέσα σε μια χαράδρα στη θέση Βούτημα και δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή. Αυτή τη στιγμή παραμένουν στην περιοχή μόνο οι επίγειες δυνάμεις που προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο. Συνολικά επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 24 οχήματα.

    «Ανοιχτές», αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, παραμένουν δύο αγροτοδασικές πυρκαγιές στην Κρήτη (περιοχή Αχλάδα Ηρακλείου και Λάστος στην Σητεία), στην περιοχή Λύρα Μονεμβασιάς και στην Ρίζα Ξυλοκάστρου.

    Η Πυροσβεστική στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι τις τελευταίες μέρες έχουν εκδηλωθεί αρκετές αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη την ελληνική επικράτεια, λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων που πνέουν κατά τόπους, και εκτός των άλλων επισημαίνει ότι οι υπαίτιοι για εμπρησμό, είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια, είναι αυτόφωρο αδίκημα και τους χειμερινούς μήνες. Επίσης, «είναι δυνατόν να επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία».

    Για την αποφυγή δύσκολων καταστάσεων και καταστροφών, καλούνται οι πολίτες, «να αποφεύγουν την εκτέλεση αγροτικών εργασιών με τη χρήση φωτιάς, όπως καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και κλαδεύσεων, σε περιοχές με άφθονη χαμηλή και υψηλή βλάστηση, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες όπου ευνοείται η εκδήλωση πυρκαγιάς.

    Σε κάθε περίπτωση καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να λαμβάνουν κάθε προληπτικό μέτρο αποφυγής πρόκλησης πυρκαγιάς, σύμφωνα τα οριζόμενα του κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής και των κείμενων πυροσβεστικών διατάξεων».

    Το χρονικό των πυρκαγιών
    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά, στην περιοχή Βούτημα στον Αυλώνα Αττικής η οποία βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο, ξέσπασε στις 13:50 το μεσημέρι του Σαββάτου (17/03/2018). Στο σημείο επιχειρούν 40 άνδρες της Πυροσβεστικής με 18 οχήματα και 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα. 

    Λίγη ώρα αργότερα, στις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου, φωτιά ξέσπασε στα Αγνάντα Ηλείας. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής κατάφεραν να οριοθετήσουν τη φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε κοντά στον οικισμό. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα.

    Ωστόσο, ο πρώτος συναγερμός στην Πυροσβεστική σήμανε στις 11:30 το πρωί του Σαββάτου, όταν η Υπηρεσία ενημερώθηκε για πυρκαγιά στα Στύλια Κορινθίας. Η φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε σε χαράδρα, έχει οριοθετηθεί. Στο σημείο επιχείρησαν 42 άνδρες της Πυροσβεστικής με 16 οχήματα.

    Στις φλόγες και η Κρήτη - 22 πύρινα μέτωπα σε όλο το νησί
    Μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες και στα Χανιά, όπου στις 11:48 το πρωί ξέσπασε πυρκαγιά στον Κίσσαμο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο, στο σημείο παραμένουν 10 πυροσβέστες με 4 οχήματα, καθώς υπάρχει ο φόβος των αναζωπυρώσεων.

    Ωστόσο, όπως αναφέρει το Cretapost.gr, 22 είναι τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την Κρήτη, με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στο νησί να δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά στην Φοινικιά Ηρακλείου, όπου καίγονται καλάμια και ένα θερμοκήπιο. Στο σημείο επιχειρούν τέσσερα οχήματα με οκτώ άνδρες. Οι υπόλοιπες φωτιές που είναι σε πλήρη εξέλιξη είναι στον Πατσό Αμαρίου, την Αχάδα Ηρακλείου. 

    Παράλληλα, σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε χθες στον Λάστρο Σητείας.

    Στον εισαγγελέα τρία άτομα για εμπρησμό από αμέλεια
    Στο μεταξύ, στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πύργου οδηγήθηκαν το πρωί της Κυριακής (18/03/2018) τρεις άνδρες ηλικίας 70, 68 και 34 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι συνελήφθησαν από άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια σε αγροτοδασικές εκτάσεις στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων του δήμου Πύργου, στα Άσπρα Σπίτια και στην Αρχαία Πίσα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

    Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

    newsbomb.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ