• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

    Από πού πηγάζει το έθιμο της… θορυβώδους Ανάστασης;

    Κάποιοι πηγαίνουν το βράδυ της Ανάστασης στην εκκλησία με τον φόβο του… πολέμου των κροτίδων, των ρουκετών και των φωτοβολίδων που εκτοξεύονται προς πάσα κατεύθυνση. Κάποιοι άλλοι (παιδιά και μεγάλοι) περιμένουν πώς και πώς ακριβώς αυτή τη στιγμή για να απολαύσουν ενεργά το παραδοσιακό αυτό έθιμο. Όμως, επειδή πρόκειται για μια πατροπαράδοτη συνήθεια που κάθε χρόνο κοστίζει σε απώλειες ζωών και σοβαρότατους τραυματισμούς (ακρωτηριασμούς, τύφλωση και εγκαύματα, ειδικά από αυτοσχέδιες κατασκευές), αξίζει να δούμε τι ακριβώς εξυπηρετεί και από πού πηγάζει. Όπως επίσης να θυμηθούμε ότι τα πυροτεχνήματα ανήκουν στις εφευρέσεις εκείνες που με μια τελείως διαφορετική χρήση μπορούν να σώσουν ζωές.

    Πολύς θόρυβος για να φύγει το κακό!

    Από παλιά αποτελούσε κοινή δοξασία σε πολλούς λαούς ότι τα δαιμόνια και τα κακόβουλα πνεύματα τρομοκρατούνται και φεύγουν με τον δυνατό θόρυβο. Έτσι τα εκτυφλωτικά πυροτεχνήματα, οι δυνατοί κρότοι, οι πυροβολισμοί, οι αυτοσχέδιες ρουκέτες που διασταυρώνουν τις τροχιές τους στη Χίο, τη Σάμο και άλλα νησιά (σε ένα είδος ακήρυχτου πολέμου μεταξύ ενοριών), το σπάσιμο των κανατιών που γίνεται στα Επτάνησα, το χτύπημα στα στασίδια και τις πόρτες της εκκλησίας και οι δυνατές καμπανιές την ώρα που ο παπάς ψέλνει το «Χριστός Ανέστη» έχουν σκοπό να διώξουν το κακό γιορτάζοντας τη νίκη του Χριστού και της ίδιας της ζωής επάνω στον θάνατο.

    Τα βεγγαλικά δεν είναι παιχνίδι

    Να διώξουμε λοιπόν το κακό αλλά αναίμακτα. Τα βεγγαλικά όμως δεν είναι παιχνίδι, αφού περιέχουν επικίνδυνα υλικά (μπαρούτι στις περισσότερες περιπτώσεις) και πολλές χημικές προσμίξεις. Επιπλέον κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η χρήση τους θα γίνει με την τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας. Δεν λείπουν περιπτώσεις όπου τα παιδιά – που δεν γνωρίζουν αυτούς τους κανόνες – ρίχνουν τα πυροτεχνήματα πολύ κοντά στους πιστούς ή τα τοποθετούν μέσα σε κλειστά αντικείμενα (κάδους κλπ.). Έτσι, εκτός από τον κίνδυνο ατυχημάτων, υπάρχει επίσης κίνδυνος εκρήξεων και πυρκαγιών. Όσο για τις αυτοσχέδιες ρουκέτες που κατασκευάζονται κυρίως στα νησιά, συχνά περιέχουν πανίσχυρη δυναμίτιδα.

    Σώζουν όμως ζωές στη θάλασσα

    Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά δεν χρησιμοποιούνται μόνο για οπτική ευχαρίστηση και διασκέδαση. Για τους ναυτικούς, για παράδειγμα, σημαίνουν κάτι τελείως διαφορετικό: Οι ναυτικές φωτοβολίδες και τα βεγγαλικά είναι η πιο απλή μέθοδος για τη σήμανση κινδύνου εν πλω.

    bimag.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ