• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

    Έρχεται ο «Παγωμένος» Στρατός της DARPA και Αλλάζει τα Δεδομένα του Πολέμου (video)

    Γράφει ο Σπύρος Μακρής
    Έρχεται ο «Παγωμένος» Στρατός της DARPA και Αλλάζει τα Δεδομένα του Πολέμου

    Μπορεί πολλοί από εμάς να μην έχουμε ζήσει έναν πραγματικό πόλεμο, με πυρά και όπλα, αλλά σίγουρα ξέρουμε τα πολύ βασικά. Αυτά είναι ότι πολεμούν μεταξύ τους δύο αντίπαλες πλευρές, κάποιοι τραυματίζονται και κάποιοι σκοτώνονται. Ωστόσο μία πασίγνωστη Υπηρεσία παγκοσμίως, έρχεται να ανατρέψει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στον τομέα του πολέμου.


    Η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DARPA) επιδιώκει την πρωτοπορία μέσα από τις τις νέες τχνολογίες και, φυσικά, του τι είναι σήμερα δυνατό μέσα στα όρια της γνωστής επιστήμης.



    Για όσους δεν γνωρίζουν, η DARPA έδωσε στον κόσμο τον ARPANET, τον πρόδρομο του σημερινού Διαδικτύου, τις πρώτες εκδόσεις μη επανδρωμένων οχημάτων και ακόμη και τον Aspen Movie Map, έναν πρόδρομο του Street View της Google και το οποίο, μάλιστα, δημιουργήθηκε πριν από σαράντα χρόνια.

    Δεδομένων των σημερινών τάσεων στη μηχανική και την ιατρική, επιδιώκεται να βρεθούν τρόποι να «χακάρουν» ή να «αλλάξουν» το ανθρώπινο σώμα. Και εδώ, όπως είναι φυσικό, η DARPA θα είναι επίσης στην πρώτη γραμμή της βιοτεχνολογίας.

    Η DARPA δημοσίευσε πρόσφατα μια δήλωση που περιγράφει ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα που ονομάζεται «Biostasis» το οποίο αποσκοπεί ουσιαστικά στο να «παγώσει» το ανθρώπινο σώμα και να επιβραδύνει όλες τις βιολογικές διεργασίες σε κυτταρικό επίπεδο. Τι σημαίνει αυτό;

    Το πρόγραμμα Biostasis θυμίζει παρόμοιες τεχνικές με εκείνες που έχουν ως στόχο να παρατείνουν την ανθρώπινη ζωή επ’ αόριστον. Η DARPA σκοπεύει να χρησιμοποιηθεί η τεχνική αυτή στο πεδίο της μάχης για να σώσει ζωές:



    Στόχος είναι να «επιβραδύνει τη ζωή για να σώσει τη ζωή», σύμφωνα με μια δήλωση της DARPA.

    Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, το πρόγραμμα Biostasis «στοχεύει στην πρόληψη του θανάτου μετά από τραυματικές βλάβες, επιβραδύνοντας τις βιοχημικές αντιδράσεις μέσα στα κύτταρα». Ο Tristan McClure-Begley, διευθυντής του προγράμματος Biostasis, λέει ότι οι ερευνητές του ελπίζουν να το επιτύχουν αυτό χάρη στην κυτταρική «μηχανή» η οποία ελέγχει όλες τις βιολογικές διεργασίες στο ανθρώπινο σώμα.

    Διαβάζουμε στο livescience.com: «Σε μοριακό επίπεδο, η ζωή είναι ένα σύνολο συνεχών βιοχημικών αντιδράσεων. Ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό αυτών των αντιδράσεων είναι ότι χρειάζονται έναν καταλύτη για να συμβούν. Μέσα σε ένα κύτταρο, αυτοί οι καταλύτες έρχονται με τη μορφή πρωτεϊνών και μεγάλων μοριακών μηχανών που μετασχηματίζουν τη χημική και κινητική ενέργεια σε βιολογικές διεργασίες. Ο στόχος μας με το Biostasis είναι να ελέγξουμε αυτές τις μοριακές μηχανές και να τις αναγκάσουμε να επιβραδύνουν τον ρόλο τους έτσι ώστε να μπορούμε να επιβραδύνουμε το συνολικό σύστημα και να αποφύγουμε τις δυσμενείς συνέπειες όταν η παρέμβαση αντιστραφεί ή εξαντληθεί», μας λέει ο κ. Tristan McClure-Begley

    Τι σημαίνουν όλα αυτά με απλά λόγια; Όταν ένας στρατιώτης τραυματίζεται σοβαρά στο πεδίο της μάχης, η ομάδα της Biostasis ισχυρίζεται ότι αυτή η τεχνική θα μπορούσε ουσιαστικά να «παγώσει» τα κύτταρα μέσα στο σώμα του στρατιώτη, κρατώντας τον σε αναστολή μέχρι να φτάσει σε μια κατάλληλη ιατρική εγκατάσταση. Η DARPA ελπίζει να έχει αυτή την τεχνολογία έτοιμη για χρήση στο πεδίο της μάχης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.



    Αυτή η συζήτηση σχετικά με την επιβράδυνση των κυψελοειδών λειτουργιών ακούγεται έντονα παρόμοια με τις τεχνικές κατά της γήρανσης που προτείνονται και αναπτύσσονται από τους μετανθρωπιστές και άλλους φουτουριστικούς στοχαστές. Ορισμένες εκτιμήσεις λένε ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο αθανασίας μέχρι το 2050, ακόμα κι αν αυτή η αθανασία έρχεται με τη μορφή μιας ψηφιοποιημένης συνείδησης που θα ζει για πάντα μέσα σε ένα εικονικό κατασκεύασμα.

    Δείτε και το σχετικό video:

    DARPA, ‘Frozen’ Soldiers, and the Quest for Immortality

    Για υπότιτλους:
    Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

    diadrastika

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ