• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

    Αν Δείτε Αυτή την Ταμπέλα στο Φρούτο σας Μην το Αγοράσετε για Κανένα Λόγο

    Γράφει ο Σπύρος Μακρής
    Αν Δείτε αυτή την ταμπέλα στο φρούτο σας
    Μην το Αγοράσετε για Κανένα Λόγο.

    Όλα τα μέσα γύρω μας, διαφημίσεις, εταιρίες, καταστήματα, πωλητές κλπ μας προεξοφλούν και μας διαβεβαιώνουν ότι αυτό που θα αγοράσουμε για να φάμε είναι νόστιμο, εύγευστο και φυσικά υγιεινό -πάνω απ όλα.
    Κανείς δεν θα καταφέρει να σας πουλήσει κάτι και εσείς να το αγοράσετε, αν σας πει, ότι αν φάτε το συγκεκριμένο προϊόν, μπορεί μετά από μερικές μέρες να αρρωστήσετε ή ότι αν τρώτε συχνά από αυτό, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες για να ασθενήσει ο οργανισμός σας μετά από χρόνια και μάλιστα με σοβαρά ή και ανίατα προβλήματα. Έτσι δεν είναι; Δεν θα το αγοράζατε. Το παράδοξο, στην όλη υπόθεση, είναι ότι ενώ δεν σας το ανακοινώνουν, αναγράφουν την πιθανή επικίνδυνότητά του επάνω στην ετικέτα του, επειδή έτσι υποχρεώνονται από τους εκάστοτε νόμους.

    Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε ότι τα αυτοκόλλητα που συνδέονται με τα φρούτα και τα λαχανικά υπάρχουν για περισσότερους λόγους πέρα από τη σάρωση της τιμής από το σκάνερ του ταμεία.

    Ο κωδικός PLU ή ο αριθμός αναζήτησης τιμών στο αυτοκόλλητο μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν το προϊόν είναι γενετικά τροποποιημένο, βιολογικό ή παραγόμενο με χημικά λιπάσματα, μυκητοκτόνα ή ζιζανιοκτόνα.

    Διαβάστε τι πρέπει να ξέρετε και να ψάχνετε:

    1. Ένας τετραψήφιος κωδικός που αρχίζει με ένα 3 ή 4 σημαίνει ότι το προϊόν είναι πιθανώς συμβατικά καλλιεργημένο. Τα τελευταία τέσσερα γράμματα του κώδικα αντιπροσωπεύουν το είδος των φρούτων ή λαχανικών που αγοράζετε. Για παράδειγμα, οι μπανάνες είναι πάντα ετικέτες με τον κωδικό 4011.

    2. Εάν υπάρχουν πέντε αριθμοί και το πρώτο είναι «8», τότε το προϊόν είναι γενετικά τροποποιημένο. Η ετικέτα για τη γενετικώς τροποποιημένη μπανάνα  θα περιέχει τους αριθμούς 84011.



    3. Ο πενταψήφιος αριθμός που ξεκινά με ένα 9 σημαίνει ότι το στοιχείο είναι οργανικό. Οι βιολογικές μπανάνες θα πρέπει να εμφανίζονται στις ετικέτες με τον πενταψήφιο 94011.

    Η Ομάδα Εργασίας Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (The Environmental Working Group -EWG) ανέλυσε τα δεδομένα δοκιμών υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων από το Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. για να καταλήξουν σε μία κατάταξη για αυτά τα δημοφιλή προϊόντα φρέσκιας παραγωγής.

    Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος προειδοποιεί ότι η κατανάλωση φυτοφαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως «γενετικές ανωμαλίες, βλάβες των νεύρων, καρκίνο και άλλες επιδράσεις που μπορεί να εμφανιστούν σε μεγάλο χρονικό διάστημα». Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα σε βλάβες από τα φυτοφάρμακα.

    Αυτά τα τρόφιμα έχουν πραγματικά υψηλά φορτία παρασιτοκτόνων και πρέπει πάντα να αγοράζονται βιολογικά, σύμφωνα με την ewg.org

    Μήλα
    Σέλινο
    Κεράσια
    Ντομάτες
    Αγγούρια
    Σταφύλια
    Καυτερές πιπεριές
    Νεκταρίνια
    Ροδάκινα
    Πατάτες
    Σπανάκι
    Φράουλες
    Πιπεριές γλυκιές
    Λαχανικά και χόρτα



    Τα παρακάτω ενδέχεται να είναι σχετικά ασφαλέστερα.

    Σπαράγγια
    Αβοκάντο
    Λάχανο (εφόσον πετάτε τα εξωτερικά φύλλα)
    Πεπονάκι
    Καλαμπόκι (όχι το κονσερβοποιημένο)
    Μελιτζάνες
    Γκρέιπφρουτ
    Ακτινίδια
    Μάνγκο
    Μανιτάρια
    Κρεμμύδια
    Παπάγια
    Ανανάδες
    Μπιζέλια
    Γλυκοπατάτες

    Η EWG επισημαίνει επίσης ότι το 99% των μήλων, το 98% των ροδάκινων και το 97% των νεκταρινιών όλα έδωσαν θετική εικόνα για τουλάχιστον ένα υπόλειμμα φυτοφαρμάκων, ενώ η μέση (λευκή) πατάτα είχε περισσότερα φυτοφάρμακα εις βάρος της, από οποιοδήποτε άλλο προϊόν!

    Αν δεν δείτε περαιτέρω διακριτικά από το κώδικα PLU, τότε το προϊόν που πάτε να αγοράσετε είναι μάλλον ύποπτο.

    diadrastika.com

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ