• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

    Η τεχνητή νοημοσύνη της Google μπορεί να «δει» πιθανές ασθένειες μέσα στα μάτια του χρήστη

    Ένας οφθαλμολόγος μπορεί με λεπτομερή εξέταση των ματιών να εντοπίσει σημάδια από αρκετές ασθένειες, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη, αλλά το ίδιο θα μπορεί πολύ σύντομα να το πράξει και η τεχνητή νοημοσύνη της Google. Η εταιρεία εκμεταλλεύεται για ακόμα μία φορά αλγορίθμους deep learning για να προβλέπει καρδιαγγειακά προβλήματα αναλύοντας τον αμφιβληστροειδή του ασθενούς.
    Το σύστημα της Google παρουσιάστηκε στην εργασία με τίτλο “Prediction of Cardiovascular Risk Factors from Retinal Fundus Photographs via Deep Learning”. Οι αλγόριθμοι έχουν εκπαιδευτεί με τα δεδομένα 284.335 ασθενών λαμβάνοντας υπόψιν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας και κινδύνους όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, αν ο ασθενής είναι καπνιστής ή όχι κλπ. Η ακρίβεια του συστήματος ξεπέρασε το 71% και ειδικότερα στην μέτρηση της συστολικής πίεσης αφήνει σημαντικά πίσω τις μεθόδους μέτρησης των γιατρών.
    Εκτός των πιθανών κινδύνων, ο αλγόριθμος της Google έχει εκπαιδευτεί για να προβλέπει την πιθανότητα καρδιαγγειακού νοσήματος, όπως ανακοπή ή εγκεφαλικό, με σχετικά υψηλή ακρίβεια. Σε μια σχετική δοκιμή έπιασε ποσοστό 70% για να καταλάβει ποιος από τους δύο ασθενείς είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν κάποιο σοβαρό καρδιαγγειακό νόσημα, απλά μελετώντας τις φωτογραφίες του ματιού.
    Όπως συμβαίνει με όλα τα συστήματα deep learning, όσο μεγαλώνει η βάση δεδομένων (μελέτη περισσότερων ασθενών), τόσο πιο ακριβές γίνεται το σύστημα.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ