• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

    Ανησυχητικά τα νέα στοιχεία για την άνοδο της στάθμης των ωκεανών

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων η παγκόσμια στάθμη των ωκεανών δεν αυξάνει με το σταθερό ρυθμό των τριών χιλιοστών ετησίως, αλλά επιταχύνεται λιγάκι κάθε χρόνο. 

    Νέα διεθνής επιστημονική έρευνα ανέλυσε τα δορυφορικά δεδομένα της τελευταίας 25ετίας, που δείχνουν ότι η άνοδος της στάθμης των θαλασσών - πέρα από την ήδη βεβαιωμένη άνοδο των τριών χιλιοστών ετησίως- επιταχύνεται κατά περίπου 0,08 χιλιοστά κάθε χρόνο, δηλαδή σχεδόν κατά ένα χιλιοστό ανά δεκαετία. Αν αυτή η επιτάχυνση συνεχισθεί, μπορεί να οδηγήσει σε ένα συνολικό ετήσιο ρυθμό ανόδου των υδάτων κατά δέκα χιλιοστά ή και παραπάνω έως το 2100.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Στιβ Νέρεμ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), επεσήμαναν ότι «η επιτάχυνση, που οφείλεται κυρίως στην επιταχυνόμενη τήξη των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, μπορεί να διπλασιάσει το συνολικό επίπεδο ανόδου των θαλασσών έως το 2100, σε σχέση με τις έως τώρα προβλέψεις, οι οποίες υποθέτουν ένα σταθερό ρυθμό ανόδου, σε πάνω από 60 εκατοστά συνολικά, αντί περίπου 30 εκατοστά που είχε υποτεθεί».



    http://www.cnn.gr/news/perivallon/story/117485/anisyxitika-ta-nea-stoixeia-gia-tin-anodo-tis-stathmis-ton-okeanon

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ