• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

    Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η αφίσα του φετινού καρναβαλιού στην Πάτρα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

    Του Κίμωνα Χαραλάμπους



    Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η φετινή αφίσα του Πατρινού Καρναβαλιού, η οποία σατιρίζει την οικονομική πολιτική που ακολουθείται και έχει επιφέρει την μείωση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, δίνοντας ως «πανάκεια» επιδόματα εξάρτησης ή διορισμούς στο… Υπερταμείο των δανειστών.
    Το “επίμαχο” σημείο εντοπίζεται στον «χαρτοφύλακα» που κρατά ο καρνάβαλος καθώς απεικονίζεται να γράφει: “Δουλειά για όλους“. Πολλοί έσπευσαν να υποστηρίξουν πως δεν είναι δυνατό σε μία καρναβαλική αφίσα να εμπεριέχονται πολιτικά μηνύματα, την στιγμή μάλιστα, που το θέμα “δουλειά” είναι φλέγον για μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.
    Μα, τα καρναβάλια ανέκαθεν έστελναν «πολιτικά μηνύματα», για παράδειγμα σατίριζαν την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, πολιτικούς της χώρας, παλαιότερα την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ κτλ.
    Τι συμβαίνει αυτή την φορά; Ποιο θα έπρεπε να ήταν το «πολιτικό» μήνυμα του Καρναβαλιού; «Επίδομα για όλους» ή «διορισμός για όλους» ή μήπως «ποτά για όλους»; Γιατί ψέγονται οι διοργανωτές, εφόσον επέλεξαν να επικεντρωθούν στην ανεργία και την διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής;
    Βέβαια, η φωτογραφία θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως «ο παγκόσμιος ηγέτης», ο οποίος έχει στον χαρτοφύλακά του, «αγαθά για όλους», ωστόσο η αντίδραση επικεντρώθηκε στο «δουλειά για όλους».
    Ο Πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού, Νίκος Χρυσοβιτσάνος,  υποστήριξε πως το Καρναβάλι είναι σάτιρα. Μάλιστα, θύμισε αφίσες και άρματα στην δεκαετία του ’80 και του ’90 και ειδικά όταν η χώρα έμπαινε στην ΕΟΚ. Το Πατρινό Καρναβάλι όπως είπε, και τότε και τώρα στέλνει σατιρικά μηνύματα.
    Φαίνεται όμως πως μερικοί δέχονται ως «σάτιρα» μόνο τον εξευτελισμό της ελληνικής παράδοσης και ιστορίας. Ονόματα δεν λέμε!

    el.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ