• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

    Πετάει ο άνθρωπος; Βεβαίως και πετάει!!!

    Οι επιστήμονες, βάσει πειραμάτων, είναι τώρα πια σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι αυτή η δυνατότητα του να είμαστε σε ελαφρά – προς το παρόν τουλάχιστον! – πτήση είναι πλέον γεγονός.
    Η τεχνολογία έχει ‘ξεφύγει’ σε τέτοιο βαθμό που το μέχρι άλλοτε όνειρο της αιώρησης του ανθρώπου δεν αργεί να γίνει πραγματικότητα.
    Η ανακάλυψη φυσικά δεν περιορίζεται στα στενά όρια της ανθρώπινης ματαιοδοξίας - τρομερά δελεαστικής ομολογουμένως! - αλλά σχεδόν σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής μας.
    Ο τρόπος λειτουργίας του φαινομένου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

    Οι άνθρωποι στο άμεσο μέλλον θα μπορούν να αιωρούνται χάρη σε μια επιστημονική ανακάλυψη στην τεχνολογία Ακουστικών Δεσμών Ανέλκυσης, η οποία είναι σε θέση τώρα πια να ανυψώνει μεγαλύτερα αντικείμενα από ποτέ.
    Μηχανικοί από το Πανεπιστήμιο του Bristol έχουν αποδείξει ότι η δυνατότητα να σταθεροποιηθούν στον αέρα αντικείμενα χρησιμοποιώντας τις πιο ισχυρές ακουστικές δέσμες ανέλκυσης στον κόσμο είναι πια υπαρκτή. Τα συμπεράσματά τους δημοσιεύθηκαν στην αντίστοιχη Επιστημονική Φυλλάδα.
    Οι ακουστικές δέσμες ανέλκυσης συγκρατούν σωματίδια στον αέρα με τη χρήση ηχητικών κυμάτων. Παλαιότερα πίστευαν ότι μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την αιώρηση πολύ μικρών αντικειμένων, που είχαν περίπου το ίδιο μέγεθος με το μήκος κύματος του ήχου, αλλά η έρευνα καταδεικνύει την πιθανότητα να αιωρηθούν ακόμη και πολύ μεγαλύτερα αντικείμενα.
    "Εμείς - οι ερευνητές ακουστικής - για πολλά χρόνια ήμασταν απογοητευμένοι από το όριο μεγέθους των αντικειμένων που μπορούσαν να ανυψωθούν, οπότε η ικανοποίησή μας τώρα που βρήκαμε τρόπο να το ξεπεράσουμε είναι τεράστια", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Asier Marzo, του Τμήματος Μηχανολογίας του Bristol"Νομίζω ότι ανοίγει τις πόρτες σε πολλές νέες εφαρμογές."
    Η τεχνική αυτή βασίζεται στη δημιουργία ενός φαινομένου που μοιάζει με στρόβιλο βασισμένο σε ακουστικές δίνες. Οι ερευνητές εξηγούν ότι είναι "ηχητικοί στρόβιλοι, με περιστρεφόμενη δομή, που περιβάλλουν με δυνατό ήχο τον άηχο πυρήνα".
    Όταν οι ερευνητές άλλαξαν την κατεύθυνση των ακουστικών δινών, είδαν ότι μπορούσαν να σταθεροποιήσουν τη δέσμη ανέλκυσης και την ταχύτητα περιστροφής της. Τότε κατάλαβαν ότι ήταν σε θέση να αυξήσουν το μέγεθος του πυρήνα στο κέντρο του ηχητικού στροβίλου, επιτρέποντάς του να μεταφέρει μεγαλύτερα αντικείμενα.
    Η επιστημονική ομάδα μετά δημιούργησε μια σφαίρα πολυστυρενίου δύο εκατοστών (0.7 ιντσών) που κατάφερνε να αιωρείται μέσα στη δέσμη ανέλκυσης, χρησιμοποιώντας υπερηχητικά κύματα που ο άνθρωπος δε μπορεί να ακούσει. Αυτή η σφαίρα είναι το μεγαλύτερο αντικείμενο που έχει ποτέ αιωρηθεί από ακουστικές δέσμες, παρότι είναι πάνω από δύο φορές μεγαλύτερο από τα ακουστικά μήκη κύματος που το συγκρατούν στον αέρα.
    Παρόλο που το να σηκωθεί ένας ολόκληρος άνθρωπος στον αέρα θέλει δουλειά ακόμη, οι ερευνητές λένε ότι το μόνο που χρειάζεται είναι πιο πολύ ακουστική δύναμη.
    "Στο μέλλον, με περισσότερη ακουστική δύναμη, θα είναι δυνατή η συγκράτηση ακόμα μεγαλύτερων αντικειμένων", δήλωσε ο Δρ Mihai Caleap, Ανώτερος Ερευνητικός Συνεργάτης που ανέπτυξε τις προσομοιώσεις. "Αυτό στο παρελθόν θεωρούνταν εφικτό μόνο με τη χρήση χαμηλότερης τονικής δύναμης, που καθιστούσε το πείραμα αντιληπτό μεν ακουστικά από τον άνθρωπο αλλά επικίνδυνο".
    Τα νέα δεν είναι καλά μόνο για όσους από εμάς ονειρεύονται να ‘πετούν’ στον αέρα, καθώς η ανακάλυψη έχει σημαντικότατες προοπτικές στους τομείς της επιστήμης, της ιατρικής χειρουργικής και των εργοστασιακών γραμμών παραγωγής.

    ΠηγήRussia Today

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ