• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

    "Μυρίζουν" εκλογές; Οι...παρενέργειες των μεγάλων συλλαλητηρίων

    Του Άρη Δημόπουλου

    Δειλά δειλά και με το πολιτικό κλίμα να είναι εξαιρετικά πολωμένο, οδεύουμε κατά πάσα πιθανότητα προς μία προεκλογική περίοδο άγνωστης διάρκειας, με τους επόμενους μήνες να πυροδοτούν σίγουρα και πολιτικές εξελίξεις. 
    Αρχής γενομένης από τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αλλά και την γενικότερη κατακραυγή για το Σκοπιανό, στο Μαξίμου ξέρουν πολύ καλά -ακόμη κι αν δεν το παραδέχονται- πως οι Έλληνες κατέβηκαν στους δρόμους αφενός για την Μακεδονία, αφετέρου δε για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης. 
    Ως εκ τούτου λοιπόν, με τους ελιγμούς "σωτηρίας" για το κυβερνητικό στρατόπεδο να έχουν στερέψει, επιστρατεύονται μέσα και πολιτικές που θυμίζουν...εκλογικές προετοιμασίες. 
    Οι κινήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται να έχουν δύο συνιστώσες: Αρχικά την αποδυνάμωση του αντιπάλου (σκάνδαλο Novartis) και σε δεύτερο βαθμό την όσο το δυνατόν αναπτέρωση της λαϊκής αποδοχής που βρίσκεται αυτήν την περίοδο στο ναδίρ.
    Πέρα ωστόσο από το περιβόητο σκάνδαλο Novartis, η συγκυρία του οποίου από μόνη της θα έπρεπε να βάζει έναν ολόκληρο λαό σε υποψίες, τις τελευταίες ώρες έρχεται στο φως άλλη μία κίνηση στην "πολιτική σκακιέρα", από εκείνες που μας παραπέμπουν σε προεκλογική περίοδο.
    Πιο αναλυτικά όπως διαβάζουμε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
    Από 1.1. 2018 «ξεπαγώνει» η μισθολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων και επαναϋπολογίζονται οι μηνιαίες αποδοχές τους καθώς κατατάσσονται πλέον σε υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια ανάλογα με την προϋπηρεσία, τα τυπικά προσόντα και τους μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς τίτλους σπουδών. Με την αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης προκύπτουν αυξήσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό διευκρινίζει με έγγραφο της η Διεύθυνση Εισοδηματικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα και παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.
    Ειδικότερα στην εγκύκλιο διευκρινίζονται τα εξής:

    - Από 1-1-2018 αίρεται η αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 7 του Ν.4354/2015και ενεργοποιείται εκ νέου η μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων αυτών, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ιδίου νόμου 4354/2015, συνυπολογιζομένου και του τυχόν πλεονάζοντος χρόνου που είχε υπολογιστεί κατά την αρχική κατάταξη, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από 1-1-2016 μέχρι και 31-12-2017.

    - Η αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων για το χρονικό διάστημα από 1.1.2016 έως 31.12.2017 αφορά όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους, τόσο αυτούς που υπηρετούσαν στις 31.12.2015 όσο και αυτούς που διορίστηκαν από 1.1.2016 και μετά. Δηλαδή η μισθολογική εξέλιξη μέχρι 31.12.2017 ανεστάλη τόσο για τους υπηρετούντες κατά την 31-12-2015 όσο και γι αυτούς που διορίστηκαν μετά την 1.1.2016 και κατατάχθηκαν στα Μισθολογικά Κλιμάκια (ΜΚ), ανάλογα με τα τυπικά τους προσόντα, την τυχόν προϋπηρεσία καθώς και τον κατέχοντα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών. Το ίδιο ισχύει και για τους αποφοιτήσαντες μετά την 1.1.2016 από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

    - Από την άρση αναστολής της μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων επηρεάζεται επίσης η μισθολογική εξέλιξη α) των υπαλλήλων που είχαν υποβάλει αίτηση αναγνώριση προϋπηρεσίας μετά την 1-1-2016, η οποία είτε αναγνωριζόταν με το προηγούμενο μισθολογικό καθεστώς (ν.4024/2011) είτε από το ισχύον (ν.4354/2015) και β) των υπηρετούντων την 1-1-2016 υπαλλήλων που είχαν υποβάλει αιτήσεις για αναγνώριση μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων σπουδών μετά την 1-1-2016.

    Έρχονται επί της ουσίας αυξήσεις δημοσίων υπαλλήλων μαζί με τις από κοινού χιλιάδες προσλήψεις που αναμένονται τους επόμενους μήνες, παραμονές της εξόδου από το πρόγραμμα στήριξης, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει πιο πριν από τον Αύγουστο.
    Οι...υποσχεσιολογίες μάλιστα από την Υπουργό Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, περί αύξησης του κατώτατου μισθού (Δείτε ΕΔΩ) ενισχύει ακόμη περισσότερο την θεωρία πως η κυβέρνηση ρίχνει όλα της χαρτιά επί τάπητος, προκειμένου να μετριαστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η λαϊκή δυσαρέσκεια. 
    Το πόσο θα μεταφραστεί και στην πράξη σε πρόωρες εκλογές, μένει να το δούμε το αμέσως προσεχές διάστημα... 

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ