• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

    Τα κρυφά συμπτώματα του στρες

    Όλοι ξέρουμε την φράση “με έλουσε κρύος ιδρώτας”, σωστά; Είναι μια φράση που δηλώνει ότι είμαστε αγχωμένοι, σε επιφυλακή. Αλλά...
    αυτό δεν είναι το μόνο σωματικό σύμπτωμα που μπορεί να μας προκαλέσει το αυξημένο στρες. Ποια είναι τα πιο κρυφά σημάδια του στρες, που σπάνια τους δίνουμε σημασία;


    Πονοκέφαλος
    Οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι σημάδι του στρες πολλές φορές. Σε συνδυασμό με τα αισθήματα ανησυχίας και φόβου για το μέλλον, όπως συμβαίνει στην γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, οι πονοκέφαλοι γίνονται ακόμα χειρότεροι.

    Μυϊκοί πόνοι
    Η συνεχής αίσθηση ότι πρέπει να είστε σε επιφυλακή για κάτι που φοβάστε ότι θα συμβεί, μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς πόνους. Δεν είναι υπερβολή όταν λέμε πως κάποιος είναι “σφιγμένος”, είναι κυριολεξία.

    Προβλήματα στην αναπνοή
    Αν δεν μπορείτε εύκολα να αναπνεύσετε, μπορεί να σημαίνει πως πλησιάζει μια κρίση πανικού. Το να αναπνεύσετε μέσα σε μια χάρτινη σακούλα είναι από τα παλιότερα – και πιο αποτελεσματικά – τρικ.

    Ευερεθιστότητα
    Το αυξημένο στρες μπορεί να σας έχει κάνει να είστε συνεχώς στα όρια του να βάλετε τις φωνές. Και αυτό είναι λογικό· το στρες δεν είναι χαρούμενη περίοδος της ζωής μας, και ο εκνευρισμός μπορεί να είναι ένας τρόπος για να ξεσπάσετε.

    Λιποθυμία
    Μπορεί να συμβεί – σε όχι και τόσο συχνές περιπτώσεις, βέβαια – μετά από μια κρίση πανικού, καθώς οι κοφτές, όχι βαθιές αναπνοές δεν προσφέρουν αρκετό οξυγόνο στο αίμα και στον εγκέφαλο. Ξανά, το να αναπνεύσετε μέσα σε μια χάρτινη σακούλα θα μειώσει σε τεράστιο βαθμό τον κίνδυνο αυτού του τρομακτικού συμπτώματος.

    Προβλήματα στην συγκέντρωση
    Το στρες μπορεί να κάνει την συγκέντρωση πολύ δύσκολη, όπως στην περίπτωση της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής. Και η έλλειψη συγκέντρωσης προκαλεί την αδυναμία επίτευξης στόχων, που με την σειρά της προκαλεί ακόμα περισσότερο στρες. Και πρέπει να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος.

    Αϋπνία
    Η αϋπνία μπορεί να είναι χαρακτηριστικό σημάδι του αυξημένου στρες, καθώς οι αγχώδεις σκέψεις μπορεί να μην μας αφήνουν να κοιμηθούμε το βράδυ. Και, προφανώς, η έλλειψη ύπνου είναι ακόμα ένας παράγοντας που συμβάλλει στο στρες.

    Αισθήματα αδιαφορίας
    Τα αισθήματα αδιαφορίας και απόσχισης από την πραγματικότητα είναι ένα πιθανό σημάδι αυξημένου άγχους και κακής διαχείρισης. Επίσης, μπορεί να είναι σημάδι σοβαρής διαταραχής, όπως το μετατραυματικό στρες.

    Τρέμουλο
    Το τρέμουλο μπορεί να είναι σημάδι κρίσης πανικού—σημάδι εξωφρενικού φόβου, αν δεν προκαλείται από κάτι ρεαλιστικό, όπως την ξαφνική πτώση θερμοκρασίας του χώρου.

    Ναυτία
    Το στρες και ο φόβος μπορεί να προκαλέσουν ναυτία και αναστάτωση στο στομάχι. Η ναυτία λόγω άγχους συνδέεται πολλές φορές με έλλειψη όρεξης, με αποτέλεσμα να πάσχει η διατροφή μας, με την σειρά του ο ύπνος μας, και το στρες να επιδεινώνεται.

    Ιδρώτας
    Όταν τα επίπεδα του στρες είναι αυξημένα, προκαλείται εφίδρωση. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να σηματοδοτεί ακόμη και μια κρίση πανικού.
    Πηγή

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ