• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

    Το «πράσινο» ΣΙΔΗΡΟΥΝ ΠΑΡΑΠΕΤΑΣΜΑ που ξεκινά από την Ελλάδα - ΒΙΝΤΕΟ

    Του Κίμωνα Χαραλάμπους

    Οι «Πράσινες ζώνες» δεν υπάρχουν πλέον μόνοι γύρω από μεγάλες πόλεις αλλά πλέον ακόμα και κατά μήκος του «Σιδηρού Παραπετάσματος», στέλνοντας μήνυμα Ατζέντας 2030 σε όλον τον πλανήτη.
    Η Green Belt αποτελεί κατά κύριο λόγο την συνοριακή γραμμή αυτού που ήταν παλιά το «Σιδηρούν Παραπέτασμα».

    Συγκεκριμένα, κατά μήκος του πρώην «Σιδηρού Παραπετάσματος» που χώριζε την Ευρώπη σε Ανατολή και Δύση για σχεδόν 40 χρόνια, αναπτύχθηκε μια ξεχωριστή «πράσινη» ζώνη: ένας οικολογικός διάδρομος που διασχίζει 24 χώρες και συνιστά αυστηρά επιτηρούμενη «στρατιωτική περιοχή» και καταφύγιο για πολλά απειλούμενα είδη.
    Οι περιοχές που περιλαμβάνονται στη νοητή γραμμή μεταξύ της Θάλασσας Μπάρεντς στην Ρώσο – Νορβηγική μεθόριο μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα και τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας στα Βαλκάνια μετονομάστηκαν σε Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη και αποτελούν την «οικολογική» εκδοχή του Σιδηρούν Παραπετάσματος.
    Το νοτιότερο σκέλος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης είναι η Βαλκανική Πράσινη Ζώνη που περιλαμβάνει πολλούς σημαντικούς οικοτόπους από την Ελλάδα, όπως ο Καλαμάς και ο Έβρος, λίμνες όπως οι Πρέσπες, η Κερκίνη και η Δοϊράνη και όλες τις οροσειρές κατά μήκος των βόρειων συνόρων της χώρας, όπως η Ροδόπη και η Βόρεια Πίνδος.
    «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη δεν είναι μια ενιαία, συνεχής ζώνη, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία  για τη γεφύρωση σημαντικών οικοτόπων. Σε αυτή τη ζώνη θα μπορούσαν να στηθούν γέφυρες συνεργασίας μεταξύ οργανώσεων, κρατικών υπηρεσιών και κυβερνήσεων για τη διαφύλαξη των οικοσυστημάτων και την προστασία της άγριας ζωής», επισήμανε ο γενικός διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ Σπύρος Ψαρούδας.
    Άραγε όλα αυτά αποτελούν προπομπό για την εξάπλωση των «No Human Zones», των περιοχών δηλαδή που θα απαγορεύεται αυστηρά η ανθρώπινη δραστηριότητα και αργότερα ακόμα και η παρουσία;

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ