• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

    Όλοι έτοιμοι για την "μεγάλη πρόβα" της παγκόσμιας ψηφιακής διακυβέρνησης - Ο ρόλος της Ελλάδας

    Του Άρη Δημόπουλου


    Κάτι φαίνεται να έχει αλλάξει στην γηραιά ήπειρο, καθώς έπειτα από τον κίνδυνο του "αντίπαλου δέους" που εμφανίστηκε με τη μορφή των πραγματικών δεξιών κομμάτων σε πολλές χώρες, όλες οι "δημοκρατικές δυνάμεις" επιχειρούν να ενωθούν για το...γενικό καλό.


    Η αρχή γίνεται από μία Σύνοδο-ορόσημο, στο Ταλίν της Εσθονίας, όπου οι ηγέτες της Ευρώπης θα συζητήσουν τις προτάσεις του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, για την Ευρώπη της νέας εποχής.
    Ευρωστρατός, κοινή μεταναστευτική πολιτική, περισσότερες μεταρρυθμίσεις στη δημοκρατία και "πράσινη πολιτική", θα είναι μόνο μερικοί από τους κύριους πυλώνες που θα θεμελιώσουν την "νέα Ευρώπη". Ωστόσο δεν είναι μόνο η θεματολογία, αλλά και ο...συμβολισμός, στην πρώτη μεγάλη ψηφιακή Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών.
    Μάλιστα τα ξένα ΜΜΕ δίνουν ιδιαίτερη βάση σε αυτήν την στροφή προς την τεχνολογία. 
    Στην «Ψηφιακή» Σύνοδο Κορυφής στο Τάλιν της Εσθονίας και στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ για το μέλλον της Ευρώπης εστιάζει σήμερα το σύνολο του Κοινοτικού Τύπου. Σημειώνεται πως στην εν λόγω Σύνοδο θα συμμετάσχει και η Ελλάδα. 
    Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του euractiv.com με τίτλο «Η Μέρκελ στηρίζει τα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Μακρόν στο δείπνο της Συνόδου» σχολιάζει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος χαιρέτισε το όραμα του Γάλλου Προέδρου για την Ευρώπη.
    Η κ. Μέρκελ επισήμανε την ευρεία συμφωνία των δύο χωρών όσον αφορά τις προτάσεις, αλλά εμφανίστηκε επιφυλακτική όσον αφορά τις λεπτομέρειες, οι οποίες για το Βερολίνο απαιτούν μεγάλη προσοχή και δουλειά. Το δημοσίευμα του euractiv. com σημειώνει, επίσης, ότι οι ηγέτες απήλαυσαν μία σπάνια ευκαιρία να εμπλακούν σε μία «ειλικρινή και ανεπίσημη» συζήτηση, χωρίς ημερήσια διάταξη, σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ.
    Σε άλλο μήκος κύματος, ωστόσο, κινείται το δημοσίευμα του Politico υπό τον τίτλο «Η συζήτηση στο Ταλίν κενή με εξαίρεση τις θερμίδες-Υπήρχαν 29 ηγέτες στο τραπέζι και τουλάχιστον 30 ιδέες για το πώς να προχωρήσει μπροστά η ΕΕ».
    Εξάλλου, δημοσίευμα του euobserver επικεντρώνει στα πρωτότυπο -για Σύνοδο Κορυφής- θέμα που απασχόλησε τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Τάλιν της Εσθονίας. Πρόκειται για την ψηφιακή οικονομία στην ΕΕ και συγκεκριμένα τον εξοπλισμό των εργαζομένων με ψηφιακές δεξιότητες, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την προσαρμογή των κυβερνήσεων και της δημόσιας διοίκησης στην ψηφιακή εποχή.
    Για το ίδιο θέμα, δημοσίευμα του Politico σχολιάζει: «Οι οπαδοί της ηλεκτρονικής εποχής αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό στην Εσθονία-Η Ψηφιακή Σύνοδος στο Ταλίν αποτελεί ένδειξη του χάσματος μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης σχετικά με τις προτεραιότητες για τεχνολογική πολιτική στην ΕΕ». Σύμφωνα με το Politico, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θεωρούν ότι οι ζωές, οι δουλειές, η επιχειρηματικότητα και οι κυβερνήσεις των Ευρωπαίων πολιτών μετεξελίσσονται προς το καλύτερο χάρη στα ψηφιακά δεδομένα και τη συνδεσιμότητα. Στον αντίποδα, οι ηγέτες των χωρών της Δυτικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν την τεχνολογία ως κάτι απειλητικό για την κοινωνία, ενώ η ψηφιακή κοινωνία και το ηλεκτρονικό εμπόριο ξυπνούν μέσα τους φόβους για παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και φοροδιαφυγή. Οι φιλοδοξίες τους επικεντρώνονται στη ρύθμιση και στη φορολόγηση και όχι στην καινοτομία.
    Θυμίζουμε πως στο "όραμα" του Ε.Μακρόν εντάσσεται μεταξύ άλλων -εκτός από την ραγδαία άνοδο της ψηφιακής τεχνολογίας- η δημιουργία ενός ευρωστρατού, η σύσταση δηλαδή μίας κοινής πανευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής.
    el.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ