• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

    Οι μεγαλύτεροι σεισμοί που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα (φωτό, βίντεο)

    Ο μοναδικός σεισμός στην Ελλάδα που έφτασε στα 8 Ρίχτερ ήταν ο σεισμός του 1926 στη Ρόδο Κατέστρεψε ολοκληρωτικά τον Αρχάγγελο.
    Ταρακούνησε το Ηράκλειο της Κρήτης τη Μικρά Ασία την Αίγυπτο ενώ έγινε αισθητός μέχρι την Ανατολική Ιταλία. Κατέρρευσαν 3.200 σπίτια , 550 έπαθαν ολοσχερή καταστροφή. Οι νεκροί έφτασαν τους 12 και δεκάδες ήταν οι τραυματίες.
    Ο δεύτερος ισχυρότερος σεισμός στην Ελλάδα 7,9 Ρίχτερ σημειώθηκε το 1903 στα Κύθηρα και ο τρίτος το 1905 στην Χαλκιδική με 7,5 Ρίχτερ.             
    Οι 36 μεγαλύτεροι σεισμοί στην Ελλάδα  
    Οι τελευταίοι 10 μεγάλοι σεισμοί
    12 Ιουνίου 2017: 6,1 Ρίχτερ στην Λέσβο 
    Ο Εγκέλαδος χτυπάει νωρίς το απόγευμα της 12ης Ιουνίου την Λέσβο. Η σεισμική δόνηση  ισοπεδώνει το χωρίο Βρισά όπου βρίσκει τραγικό θάνατο μια 43χρονη μητέρα δυο παιδιών όταν καταρρέει το σπίτι στο οποίο βρισκόταν.
    Μεγάλες ζημιές προκαλούνται επίσης στο Πλωμάρι .
    Πανομοιότυπος σεισμός στην ίδια περιοχή από το ίδιο ρήγμα και μάλιστα με την ίδια τραγική κατάληξη. Το 1845, πριν από 172 χρόνια δηλαδή, ο σεισμός που σημειώθηκε τότε είχε ως αποτέλεσμα να ισοπεδωθεί η Βρισά. Και τότε υπήρξε ένα θύμα και ήταν μια γυναίκα που είχε καταπλακωθεί από το σπίτι της.
    17 Νοεμβρίου 2015: 6 Ρίχτερ στην Λευκάδα 
     Στις 17 Νοέμβρη, το ρήγμα των Ιόνιων νήσων ανοίγει ξανά και την Λευκάδα χτυπούν 6 Ρίχτερ. 2 γυναίκες χάνουν την ζωή τους. Οι μετασεισμοί τα επόμενα δυο εικοσιτετραώρα ξεπερνούν τους 1.000!
     Ο ισχυρός σεισμός  μετατοπίζει κατά 36 εκατοστά προς τον Νότο η Λευκάδα όπως προκύπτει από τις μετρήσεις που πραγματοποίησαν ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών .  Δεν είναι, όμως, μόνο η οριζόντια, αλλά και η κατακόρυφη μετατόπιση που έχει υποστεί σε κάποια σημεία της Λευκάδας ο φλοιός της γης. Μετατόπιση που φτάνει ακόμη και τα 20 εκατοστά.


    26 Ιανουαρίου 2014: 6,1  Ρίχτερ Κεφαλονιά 
    Λίγες μόνο ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά του ’14 ένας δυνατός σεισμός 6,1 Ρίχτερ (σύμφωνα με πληροφορίες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης), χτυπάει την Κεφαλονιά.
    Οι μετασεισμοί διαδέχονται ο ένας των άλλων με διαφορά ακόμα και λίγων δευτερολέπτων.

    Σπίτια καταρρέουν και οι κάτοικοι οι οποίοι είναι φανερά τρομαγμένοι παίρνουν μαζί τους ότι μπορούν και διανυκτερεύουν ακόμα και στα αυτοκίνητα τους.
    9 Ιουνίου 2008: 6,5 Ριχτερ στην Ανδραβίδα
     
    Με επίκεντρο την Ανδραβίδα ολόκληρη η Δυτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος κουνήθηκαν για να τα καλά από τον δυνατό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ.
    7 Σεπτέμβρη 1999: 5,9 Ρίχτερ στην Αθήνα με επίκεντρο την Πάρνηθα   
    Το ρολόι σταματά στις 14:57, στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999. Το ρήγμα της Πάρνηθας ταρακουνάει όλη την Αττική.
    Ο σεισμός της Πάρνηθας, πιο γνωστός ως σεισμός της Αθήνας, είχε ένταση 5,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, το επίκεντρό του ήταν 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, ανάμεσα στις Αχαρνές και τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και το εστιακό βάθος του δεν ξεπερνούσε τα 14 χιλιόμετρα.Του σεισμού προηγήθηκε ένας υπόκωφος θόρυβος πριν η γη αρχίσει να σείεται για περίπου 15 δευτερόλεπτα. 
    Αμέσως μετά διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και κτίρια άρχισαν να καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι, ενώ κατέρρευσαν και οι τηλεπικοινωνίες.
    Ο σεισμός της Αθήνας ήταν ο φονικότερος των τελευταίων 50 ετών στην Ελλάδα με 145 θύματα.Υπολογίζεται ότι 85 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια, ενώ άλλοι 2.000 τραυματίστηκαν και 50.000 έμειναν άστεγοι.
    Τόπος τραγωδίας το εργοστάσιο της Ρικομέξ, στο Μενίδι.
    Κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτα και στα συντρίμμια του άφησαν την τελευταία τους πνοή 39 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο έγκυες γυναίκες. Οι ώρες που διασώστες επιχειρούσαν τον απεγκλωβισμό δεκάδων ατόμων ήταν παραπάνω από δραματικές. 
    Κατέρρευσαν ακόμη τα εργοστάσια της Φιαλοπλάστ, της Faran και του Φουρλή, όπου πέθαναν τρείς, τέσσερις και έξι άνθρωποι αντίστοιχα, ενώ στα συντρίμμια μιας πολυκατοικίας στη Νέα Φιλαδέλφεια, άλλοι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
    Περισσότερο επλήγησαν οι περιοχές που βρίσκονταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, με Φιλαδέλφεια, Μενίδι, Μεταμόρφωση να μετρούν περισσότερους νεκρούς.
    15 Ιουνίου 1995: 6,2 στο Αίγιο  
    Τον Ιούνιο του 1995 η περιοχή του Αιγίου ταρακουνήθηκε από σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω 26 νεκρούς. Οι 16 εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους στην πολυκατοικία, που κατέρρευσε στο κέντρο της πόλης
    Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονταν 11 Γάλλοι τουρίστες που διέμεναν σε ξενοδοχείο, που κατεδαφίστηκε.


    Η συγκλονιστική διάσωση του 8χρονο τότε Ανδρέα Μπόγδανου που έμεινε στα συντρίμμια 44 ώρες 
    Η διάσωση σε ζωντανή μετάδοση, σκόρπισε ρίγη συγκίνησης και έκοψε πολλές ανάσες. Είχε προηγηθεί το θρίλερ με την προσπάθεια εντοπισμού σημείων ζωής κάτω από τα συντρίμια, η αγωνία του «ακούω φωνές, κάποιος μου μιλάει» των ανδρών της ΕΜΑΚ, οι τραγικές εικόνες με τις κούκλες μέσα στους τόνους του μπετόν, τα πεταμένα τετράδια, τα σκισμένα στρώματα και ο ήχος από τα τρυπάνια που προσπαθούσαν να σπάσουν το μπετόν για να τραβήξουν στο φως τους εγκλωβισμένους.
    Ο Μπογδάνος, που έγινε πρωτοσέλιδο σε όλες τις ελληνικές εφημερίδες και έκανε και τον γύρο του κόσμου απεγκλωβίστηκε με μια επιχείρηση που διήρκεσε 21 ώρες.
    Αξέχαστες έχουν μείνει οι συνομιλίες του από τότε τολμηρού παιδιού με τους διασώστες του,  κυρίως με τον τότε διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής τον Παναγιώτη Νίκα, τον άνθρωπο που κατάφερε να βγάλει τον μικρό Ανδρέα στο φως.
    "Φέρτε μου επιτέλους μια Κόκα-Κόλα και ένα σουβλάκι" φώναζε ο μικρός Ανδρέας μέσα από τα ερείπια αντιμετωπίζοντας με χιούμορ την απίστευτη περιπέτειά του. "Μη χτυπάτε εκεί, πέφτουν πάνω στο κεφάλι μου σκόνες..." και μετά, "το ποδήλατο που λέτε ότι θα μου φέρετε απ' έξω, θέλω να είναι πράσινο».


    13 Σεπτεμβρίου 1986: 6,2 Ρίχτερ ο σεισμός της Καλαμάτας 
    Παραμονή του Σταυρού το 1986 η Καλαμάτα χτυπήθηκε από έναν ισχυρό σεισμό της τάξεων των 6,2 Ρίχτερ.
    Οι νεκροί έφτασαν τους 35 νεκρούς και περίπου το 20% των κτιρίων κρίθηκαν κατεδαφιστέα.
    Μάλιστα, το χωρίο Ελαιοχώρι ερημώθηκε, αφού καταστράφηκε ολοσχερώς.
    24 Φεβρουαρίου 1981: 6,6 Ρίχτερ ο σεισμός στις Αλκυονίδες
    Ο χειμώνας του 1981 θα στοιχειώνει για πάντα τις Αλκυονίδες.
    Τα 6,6 Ρίχτερ, που χτύπησαν την περιοχή στις 24 Φεβρουαρίου, στέρησαν την ζωή είκοσι ατόμων και προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε Κορινθία, Βοιωτία, Αττική, Εύβοια αλλά και Φωκίδα.
    20 Ιουνίου 1978: 6,5 Ριχτερ χτύπησαν την Θεσσαλονίκη  
    49 άτομα στην Θεσσαλονίκη έχασαν την ζωή τους. 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν και χιλιάδες -μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα- έμειναν στον δρόμο.
    Η σεισμική δόνηση των 6, 5 Ρίχτερ χτύπησε την συμπρωτεύουσα, στις 20:30 και μόνο σε 10 δευτερόλεπτα κατάφερε να κάνει την πόλη να μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο.
    Αν και μόνο ένα κτήριο, που βρίσκονταν στην πλατεία Ιπποδρομίου κατεδαφίστηκε, κατάφερε εκτός από τα ντουβάρια να πάρει μαζί του και 29 ανθρώπινες ψυχές.
    26 Σεπτεμβρίου 1932: 7 Ρίχτερ χτυπάει την Ιερισσό της Χαλκιδικής    
    1932:  Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλονίζει την Ιερισσό της Χαλκιδικής. Χωριά ισοπεδώνονται, 161 άνθρωποι σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται.
    Μεγάλη καταστροφή σημειώνεται και στο Άγιον Όρος, στο οποίο αντέχουν μόνο δύο μονές.
    thetoc.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ