• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

    Krampus: Και όμως υπάρχει ο διαβολικός... Αϊ Βασίλης

    Το άσπρο έχει το μαύρο, το φως έχει το σκοτάδι, ο Θεός έχει το Διάβολο και ο Άγιος Βασίλης... τον Krampus! Τι είναι ο Krampus; Είναι ας πούμε ο... κακός Άγιος Βασίλης, το αντίθετο του! Μισός κατσίκα και μισός δαίμονας, μαλλιάρος, με σκούρο τρίχωμα, γυριστά κέρατα και κυνόδοντες, "τσεκάρει" στα τέλη του χρόνου "who's been naughty or nice" (που λέει και το τραγούδι). 
    Μαζί του έχει λάσα και αλυσίδες και κομμάτια από φλοιό σημύδας για να πιάνει και να χτυπά τα κακά παιδιά. Το όνομα του Krampus προέρχεται από τη γερμανική λέξη krampen, που θα πει "δαγκάνα" και είναι γιος της Χελ (Hel), χαρακτήρα της σκανδιναβικής μυθολογίας. Πολλοί τον παρομοιάζουν με το σάτυρο της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.

    Ο Krampus γεννήθηκε ως το... αντίπαλο δέος του καλού και γελαστού Άγιου των Χριστουγέννων που φέρνει δώρα και γλυκά.

    Σύμφωνα με την παράδοση, ο Δαίμονας των Χριστουγέννων βγαίνει στους δρόμους στις αρχές Δεκεμβρίου, περίπου στην εορτή του Αγίου Νικολάου, σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο.

    Υπάρχουν μάλιστα και ολόκληρα παραδοσιακά πανηγύρια στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και την Τσεχία όπου άνδρες (συνήθως) ντύνονται σαν κερασφόροι διάβολοι και βγαίνουν στους δρόμους.


    Γιατί όμως υπάρχει ο Krampus;

    Σύμφωνα με ανθρωπολογικές ερμηνείες, το παγανιστικό αυτό τέρας υποδηλώνει την ανάγκη των ανθρώπων να μην αποκοπούν τελείως από τη ζωώδη πλευρά τους.

    Η τρομακτική αυτή μορφή είχε αποδιωχτεί από τις παραδόσεις από την Καθολική Εκκλησία, που είχε απαγορέψει οποιαδήποτε αναφορά στο όνομα του.

    Τις τελευταίες δεκαετίες πάντως ο Krampus έχει επανέλθει δριμύτερος και βέβαια έχει επενδυθεί με τη σχετική εμπορική εκμετάλλευση του ονόματος του.

    Μάλλον ο ευτραφής και συμπαθέστατος Άγιος Βασίλης έχει ανταγωνισμό...

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ