• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

    Εκπληκτικά ευρήματα στο Λέχαιο Κορινθίας ανακάλυψαν Έλληνες και Δανοί αρχαιολόγοι. H Eλλάδα στο επίκεντρο του κόσμου:

    Αρχαιολόγοι από το ελληνικό υπουργείο πολιτισμού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανακάλυψαν τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα στο Λέχαιο Κορινθίας.
    Η έρευνα στο αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου εμπεριέχει χιλιάδες ευρήματα καθώς η περιοχή πριν κάποιες χιλιάδες χρόνια έσφυζε από ζωή.
    Μετά από εκτεταμένες αναζητήσεις, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα μεγάλο κανάλι και διάφορα εσωτερικά κανάλια που συνδέονται με τουλάχιστον τέσσερις λεκάνες του λιμανιού.
    Ο Bjorn Loven, ένας από τους διαχειριστές του έργου, σχολίασε σχετικά με τις ανασκαφές:
    «Οι τοπογραφικές και γεωφυσικές έρευνες της εποχής αυτής κατέστησαν δυνατό να μας καθορίσουν την ζώνη του καναλιού. Κατά τη διαδικασία ανακαλύψαμε ότι το κανάλι έφτανε σχεδόν τα 30 μέτρα σε πλάτος και χρονολογείται μεταξύ του 4ου και του 3ου αιώνα π.Χ., αλλά με την πάροδο των αιώνων έγινε πιο στενό. Ο ακριβής λόγος για αυτό δεν έχει ανακαλυφθεί».
    «Μέλη της αποστολής μας συνεργάστηκαν με Έλληνες στενά για 35 ημέρες», συνέχισε ο Loven.
    «Αυτή τη φορά ανακάλυψαν λίθινα θεμέλια, και έναν πύργο που προστάτευε την είσοδο. Κοντά σε εκείνο το σημείο ανακάλυψαν δύο θραύσματα αρχαίων στηλών, ο σκοπός των οποίων παραμένει άγνωστος. Ωστόσο, παρόμοια μέρη έχουν ανακαλυφθεί σε ρωμαϊκά λιμάνια. Ελπίζουμε ότι θα ανακαλύψουμε και άλλα οργανικά υλικά, όπως ξύλινα εργαλεία, έπιπλα, ξύλινα τμήματα κτιρίων και ναυάγια», δήλωσε ο ίδιος.
    Πληροφορίες από τον διεθνή τύπο τονίζουν ότι η χώρα μας έχει γίνει το επίκεντρο νέων αρχαιολογικών ερευνών που έχουν στόχο την ανακάλυψη πολλών ευρημάτων, τα οποία ξένοι ειδικοί αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι είναι θαμμένα στην ελληνική γη.
    Πρόσφατα ανακοινώθηκε η ανακάλυψη μιας ολόκληρης πόλης στην Θεσσαλία από ξένους αρχαιολόγους ενώ το ενδιαφέρoν τους επικεντρώνεται και στην Κρήτη.
    Στόχος κατά τους ίδιους δεν είναι μόνο η ιστορία αλλά και η κατανόηση των καταστάσεων και των φαινομένων που ανάγκασαν πληθυσμούς και πόλεις ολόκληρες να εγκαταλειφθούν.
    Επικεντρώνουν εκτός από την περίοδο της ύστερης αρχαιότητας και στην περίοδο του Μυκηναϊκού πολιτισμού αλλά και του μινωικού.
    Πάντα όμως το όνειρο όλων αυτών ξένων και Ελλήνων θα είναι η ανακάλυψη του τάφου του μεγάλου Αλεξάνδρου που αποτελεί ένα από τα μυστήρια της παγκόσμιας ιστορίας.
    Όπως και να έχει η Ελλάδα έχει τεθεί και πάλι στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής αρχαιολογίας και για αυτόν τον σκοπό ομάδες από ξένα πανεπιστήμια σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές διεξάγουν έρευνες σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ