• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

    ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ!!!

    Με τη δημιουργία ειδικής κατηγορίας φαρμάκων, που θα ονομάζονται «γενικής διάθεσης φάρμακα», ανοίγει ο δρόμος για την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από σούπερ μάρκετ στη χώρα μας.
    Ειδικότερα, διάταξη του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, προβλέπει τη δημιουργία μιας υποκατηγορίας φαρμάκων στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα «γενικής διάθεσης φάρμακα» ή αλλιώς ΓΕΔΙΦΑ, τα οποία σε ειδικές μικρές συσκευασίες θα μπορούν να διατίθενται και από καταστήματα που δεν είναι φαρμακεία. Σύμφωνα με την εισήγηση ειδικής επιτροπής του ΕΟΦ, που είχε συσταθεί για να εξετάσει το ζήτημα και στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, στη νέα κατηγορία μπορούν άμεσα να ενταχθούν 216 από τα συνολικά 1.582 μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, και τα οποία επιλέχθηκαν έτσι ώστε η εύκολη πρόσβαση σε αυτά να μη θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.
    Ειδικότερα, τα φάρμακα που θα κατατάσσονται στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ, πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: Να είναι ήδη ενταγμένα στην κατηγορία των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, να είναι φάρμακα που αντιμετωπίζουν συμπτώματα εύκολης αυτοδιάγνωσης και αντιμετώπισης και να έχουν ελάχιστες ή χαμηλού κινδύνου αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Επίσης θα πρέπει να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και διακίνησης, να έχουν απλές οδηγίες ως προς τη δοσολογία και οι συσκευασίες τους να είναι μικρές ώστε η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μην ξεπερνά δόση που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη.
    Η διάταξη παραπέμπει στην έκδοση αποφάσεων από τον υπουργό Υγείας για τα σημεία πώλησης –πλην των φαρμακείων–, αλλά και για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας κατάταξης των φαρμάκων στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ, την επισήμανση των συγκεκριμένων σκευασμάτων, τις συνθήκες και τους όρους ασφαλούς φύλαξης, διακίνησης και διάθεσής τους καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που θα κριθεί απαραίτητη. Υπενθυμίζεται πως η πώληση μέρους των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων αποτελεί μέρος της συμφωνίας της κυβέρνησης του περασμένου Αυγούστου με την τρόικα, η οποία πίεζε προς αυτή την κατεύθυνση τουλάχιστον από το 2012.
    «Κανένα φάρμακο εκτός φαρμακείου» είναι η πρώτη αντίδραση στη διάταξη του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «υπέκυψε στις εταιρείες και στα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν την πώληση μερίδας σκευασμάτων εκτός φαρμακείου, προκειμένου να αυξήσουν τις τιμές όπως έχει γίνει σε όσες χώρες υιοθέτησαν αυτό το μέτρο “ανταγωνισμού”».

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ