• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σάββατο 28 Μαΐου 2016

    Κρύβει υπονοούμενα κατά της μαζικής μετανάστευσης η ταινία ‘Angry Birds’;

    Θα μπορούσε άραγε η ταινία The Angry Birds, να μην είναι απλώς άλλη μία γλυκούλα ταινία για παιδιά, αλλά μια παραβολή για την «μεταναστευτική κρίση» της Ευρώπης; (Και ειδικότερα της Γερμανίας;) Η απάντηση είναι αναλόγως ποιον ρωτάτε. Για άλλους είναι μια ταινία με σαφώς «ρατσιστική» χροιά κατά της μεταναστευτικής πλημμυρίδας στην Ευρώπη και για άλλους μια παιδική επανέκδοση της ταινίας “Avatar”, που εξυμνεί την ήττα μιας ομάδας επίδοξων κατακτητών (ή αποικιοκρατών).


    Η ‘Angry Birds’ αφηγείται την ιστορία μιας φυλής πτηνών που ζουν απομονωμένα και ξέγνοιαστα σε ένα νησί. Το πιο οξύθυμο πουλί, ο Ρεντ (Κόκκινος), δεν μπορεί να ταιριάξει εκεί γιατί είναι συνεχώς πολύ θυμωμένος. Τότε όμως, αποβιβάζεται στο νησί μια φυλή (πράσινων) γουρουνιών και συνθλίβει το σπίτι του Ρεντ και αποπλανεί τα υπόλοιπα πουλιά με πάρτι και φαγητά. Μόνο ο Ρεντ είναι καχύποπτος με αυτούς τους νεοεισερχόμενους. Οι φόβοι του τελικά αποδεικνύονται αληθινοί, όταν τα γουρούνια παίρνουν τα αυγά της πόλης και ο Ρεντ πρέπει να σώσει την κατάσταση εισχωρώντας στο κάστρο των γουρουνιών. Όλα αυτά αποκτούν νόημα μόνο αν έχετε παίξει το παιχνίδι, διότι το Angry Birds ξεκίνησε ως βιντεοπαιχνίδι στρατηγικής.

    Το Trailer:

    Τώρα το ερώτημα είναι: Μήπως ο Ρεντ είναι ο Donald Trump του νησιού ή μήπως ο Τζερόνιμο (ινδιάνος ηγέτης) του νησιού; Είναι «ξενοφοβικός» ή «αγωνιστής της ελευθερίας»;

    Το Forbes ονομάζει την ταινία μια αρκετά προφανή παραβολή για την ευρωπαϊκή αποικιοκρατία και τη φρίκη που αυτή έφερε στους αυτόχθονες πληθυσμούς.

    Αλλά ο Guardian έχει διαφορετική άποψη.

    Ο Red είναι ο μόνος που σκέφτεται ότι η άφιξη των (ξένων) χοίρων στην γενέτειρά του, είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από ένα πολυπολιτισμικό ξεφάντωμα. Από τεχνική άποψη, αυτό δείχνει ότι ο Ρεντ είναι ένας ενστικτώδης ρατσιστής, αλλά εικάζω ότι οι υποψίες του θα δικαιωθούν. Βέβαια, υπάρχει το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας (για τα παιδιά) ότι είναι καλός ο φόβος και η καχυποψία για τους ξένους..

    Το Impulse Gamer της Αυστραλίας δείχνει περισσότερο σίγουρο για τα  «ρατσιστικά» Θυμωμένα Πουλιά.

    Από όλες τις ταινίες που έχω δει φέτος, αυτή είναι μια που περίμενα λιγότερο από τις άλλες να έχει ένα αντι-μεταναστευτικό μήνυμα και ένα υπόγειο μήνυμα «οφθαλμόν αντί οφθαλμού». Αλλά αυτό πραγματικά συνέβη. Το Angry Birds τώρα είναι μια αλληγορία για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    «Συγνώμη, αλλά μόνο εγώ σκέφτομαι ότι όλο αυτό το πράγμα μιλάει για τους μετανάστες "γουρούνια" που κατακλύζουν στην Ευρώπη, κλέβοντας τις γυναίκες μας και προσπαθώντας να σκοτώσουν την φυλή μας;», είπε ένας χρήστης του Stormfront, του γνωστού φόρουμ των υποστηρικτών της white power.

    Κάποιος στο 4chan/pol/ έκανε το παρακάτω εύχρηστο γραφικό για να εξηγήσει την αλληγορία. Τα συμπεράσματα δικά σας.

    Π.χ. Τα γουρούνια είναι πράσινα (χρώμα του ισλάμ), έχουν γενειάδα και λιγουρεύονται τα θηλυκά πουλιά. Στο πλοίο τους κρυβονται εκρηκτικά! Η γριά κουκουβάγια (Μέρκελ) τα αφήνει να μπουν στο νησί. Ο σερίφης (αστυνομία) μαλώνει τους δικούς του ότι δεν πρέπει με την συμπεριφορά τους να κάνουν τα ξένα γουρούνια «να νιώθουν άβολα» (η αστυνομία καλύπτει συστηματικά τις επιθέσεις των μεταναστών). Οι τρεις κύριοι χαρακτήρες έχουν τα χρώματα της Γερμανίας (και με την ακριβή σειρά!). Ο τεμπέλης αητός που ζει μακριά και κατουράει το νερό (ΗΠΑ). Μην περιμένετε βοήθεια από αυτόν.... Μικρός ο Ρεντ ήταν αποτυχημένος καλλιτέχνης (όπως ο Χίτλερ). Έφτιαχνε "άριους αετούς" όταν τα άλλα πουλάκια έφτιαχναν «ουράνια τόξα» και για αυτό τον κορόιδευαν…
     ;;;;



    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ