• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

    Άλλο αγάπη, άλλο εξάρτηση.. οι 5 σημαντικές διαφορές!

    Αγαπάτε τους συντρόφους σας ή είστε απλώς εξαρτημένοι από αυτούς; Η αγάπη μπορεί να γίνει περίπλοκη, ωστόσο αυτό το άρθρο εξηγεί ορισμένες διαφορές ανάμεσα στην αληθινή αγάπη και την εξάρτηση. Ελπίζουμε πως αυτές οι εξηγήσεις θα σας βοηθήσουν στο να καλλιεργήσετε την τωρινή σας σχέση ή να δημιουργήσετε στο μέλλον μια σχέση βασισμένη στην αυθεντική αγάπη.



    Η αγάπη είναι αυταπάρνηση, η εξάρτηση είναι εγωισμός
    Όταν αγαπάς, επικεντρώνεσαι στο να κάνεις τον άλλο χαρούμενο. Επινοείς τρόπους να βεβαιωθείς πως ο σύντροφός σου αισθάνεται ότι τον αγαπάς. Δεν κρατάς λογαριασμό, δεν διαφωνείς για το ποιος προσφέρει περισσότερα και δεν μαλώνεις για το ποιος υποτίθεται πως έπρεπε να πλύνει τα πιάτα. Δεν τον εκβιάζεις συναισθηματικά, δεν προσπαθείς να τον χειραγωγήσεις κι ούτε υποκινείς τη σχέση.

    Όταν είσαι εξαρτημένος από κάποιον, επικεντρώνεσαι μόνο στους τρόπους με τους οποίους εκείνος κάνει εσένα χαρούμενο. Εξαρτάσαι από τον σύντροφό σου και ορισμένες φορές προσπαθείς να τον ελέγξεις προκειμένου να αποφύγεις την εγκατάλειψη. Αντί να αντιμετωπίσεις τα δικά σου θέματα, χρησιμοποιείς τον σύντροφό σου για να βελτιώσεις την αυτοεκτίμησή σου και να γεμίσεις τα κενά μέσα σου. Πιστεύεις πως είναι υπεύθυνος για την ευτυχία σου και εξαγριώνεσαι αν αποτύχει να σε ικανοποιήσει.

    Η αγάπη απελευθερώνει, η εξάρτηση ελέγχει
    Η αμοιβαία αγάπη σου επιτρέπει να είσαι ο εαυτός σου. Ο σύντροφός σου σε ενθαρρύνει να είσαι αυτός που πραγματικά είσαι και δεν φοβάσαι μήπως οι αδυναμίες σου σε εκθέσουν απέναντί του. Ως αποτέλεσμα αναπτύσσεται μεταξύ σας και η αμοιβαία εμπιστοσύνη η οποία λειτουργεί ως ο δυνατότερος καταλύτης για οτιδήποτε το εγωιστικό σε ό,τι αφορά τα προσωπικά σας θέλω. Η αληθινή αγάπη δεν ασκεί ποτέ έλεγχο. Στην πραγματικότητα, εκείνη είναι που υπερβαίνει τον έλεγχο. Η ικανότητα του συντρόφου σου να σε αποδεχτεί για αυτό που είσαι και να σε παροτρύνει να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου, σου επιτρέπει να απελευθερωθείς από την ανάγκη να ελέγξεις τη ζωή του.

    Η εξάρτηση, από την άλλη μεριά, το μόνο που κάνει είναι να τροφοδοτεί την άσκηση ελέγχου. Σε ωθεί να αποθαρρύνεις τον σύντροφό σου από το να περνά χρόνο με τους φίλους του, να παίζεις παιχνίδια στρατηγικής, ή να επικεντρώνεσαι πάνω του με αρρωστημένο τρόπο. Μπορεί να σε οδηγήσει ακόμα και στο να προσπαθήσεις να τον χειραγωγήσεις για να μείνει μαζί σου άσχετα από τα αισθήματά του.

    Η αγάπη είναι αμοιβαία εξέλιξη, η εξάρτηση είναι τροχοπέδη
    Αν αγαπιέστε, εσύ και ο σύντροφός σου θα εξελιχθείτε μαζί. Όταν και οι δύο προσπαθείτε να δημιουργήσετε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας, θα τα καταφέρετε πολύ καλύτερα μαζί από ότι μόνοι σας. Εν συντομία, ο σύντροφός σου δίνει ώθηση στην προσωπική σου εξέλιξη κι εσύ στη δική του.

    Σε ό,τι αφορά την εξάρτηση, η ανάγκη για έλεγχο και η ανικανότητα των συντρόφων να λύσουν τα προβλήματά τους, περιορίζει την εξέλιξη και των δύο. Τα ανεπίλυτα ζητήματα προκαλούν την εξάρτηση του ενός από τον άλλο και κατά συνέπεια, το να αγαπιούνται με υγιή τρόπο γίνεται εξαιρετικά δύσκολο.

    Η αγάπη είναι για πάντα, η εξάρτηση είναι εφήμερη
    Η αγάπη επιβιώνει στο πέρασμα του χρόνου. Εσύ και ο σύντροφός σου μπορεί τελικά να χωρίσετε, κι αυτό να είναι κάτι προσωρινό ή μόνιμο. Αν ωστόσο τον αγάπησες πραγματικά, αυτό το άτομο θα έχει πάντα μια θέση στην καρδιά του και θα του εύχεσαι ολόψυχα τα καλύτερα στη ζωή του.

    Αν, από την άλλη, ήσασταν απλώς εξαρτημένοι ο ένας από τον άλλο, τότε πιθανότατα μετά από ένα χωρισμό θα κρατούσατε κακία και θα αισθανόσασταν προδομένοι. Αυτό το συναίσθημα απορρέει από την εντύπωση που είχατε πως ήσασταν υποχρεωμένοι να κάνετε ο ένας τον άλλο ευτυχισμένο και αυτό, δεν συνέβη.

    Η αγάπη μειώνει το εγώ, η εξάρτηση το εκτοξεύει στα ύψη
    Όταν αγαπάς, γίνεσαι λιγότερο εγωκεντρικός. Η σχέση μειώνει το εγώ, ενισχύει την αγάπη και προκαλεί θετικές αλλαγές και στους δύο. Επιπλέον, ενθαρρύνει τους συντρόφους να μοιράζονται τις αδυναμίες τους και να επικοινωνούν ειλικρινά, από την καρδιά τους.

    Αντίθετα, οι σχέσεις που βασίζονται στην εξάρτηση, κυριαρχούνται από το εγώ. Για αυτόν τον λόγο πολλοί άνθρωποι μπλέκονται σε σχέσεις που δεν τους ικανοποιούν, κάθε μία από αυτές με τα ίδια προβλήματα και πάντα γύρω από το εγώ τους. Τα άτομα αυτά δυσκολεύονται να εντοπίσουν τα λάθη τους και να αντιμετωπίσουν τα ζητήματά τους, κάτι που δημιουργεί την εξάρτηση στη σχέση η οποία ως αποτέλεσμα πυροδοτεί την αίσθηση πως χωρίς τον σύντροφό τους δεν μπορούν να είναι ευτυχισμένοι. Βασίζονται στο άλλο τους μισό να λύσει τα προβλήματά τους, ή έστω, να τους κάνει να τα ξεχάσουν.
    Μετάφραση/Επιμέλεια : Σοφία Ισμήνη
    anapnoes.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ