• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

    «Δεν σας δίνουμε χαρτζιλίκι τα 3 δισ!».Η Μογκερίνι έκανε έξαλλους τους Τούρκους και απαίτησε ανακωχή με τους Κούρδους

    Εκνευρισμός στη συνάντηση Μογκερίνι με τούρκους υπουργούς. Αιχμές για την καθυστέρηση καταβολής των 3δισ. ευρώ και «σφήνα» το Κουρδικό.
    Καμουφλαρισμένη, με τη γλώσσα της διπλωματίας, δυσαρέσκεια και καχυποψία επικράτησε στις επαφές της Φεντερίκα Μογκερίνι με υπουργούς της Τουρκίας στην Άγκυρα, αφού μεταξύ της υπεύθυνης Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ και της τοπικής κυβέρνησης υπάρχει μια εκκρεμότητα 3 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού αλλά και μια απαίτηση που διατύπωσε η διπλωμάτης. Την κατάπαυση πυρός στη ΝΑ Τουρκία όπου μαίνονται ένοπλες συγκρούσεις του στρατού με Κούρδους αντάρτες.
    Κατά τις επαφές της Μογκερίνι με τους υπουργούς Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μελβούτ Τσαβούσογλου και Βόλκαν Μποζκίρ συζητήθηκε η εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας για την παροχή βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ στη δεύτερη με αντάλλαγμα την ανακοπή των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα και μέσω αυτής σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Ενστάσεις από Ιταλία και άλλους

    Τα χρήματα όμως δεν έχουν ακόμη διατεθεί και πληροφορίες αναφέρουν πως στην Άγκυρα υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση. Επισήμως, όπως αναφέρει και η Hurriyet Daily News, τα κονδύλια δεν έχουν απελευθερωθεί εξαιτίας ενστάσεων που προβάλει η Ιταλία.
    Στην πραγματικότητα βέβαια, όπως αναφέρουν και κοινοτικές πηγές, είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που είναι δυσαρεστημένοι με τη συμφωνία με την Τουρκία. Ανάλογες χρηματικές ενισχύσεις προς την Άγκυρα για την ανακούφιση των προσφύγων…καθυστέρησαν, όπως έχει καταγγελθεί και από Σύρους, να φτάσει στις περιοχές που έβρισκαν πρώτο καταφύγιο πχ οι Κούρδοι που δραπέτευαν από το Κομπάνι για να γλυτώσουν από την επιδρομή δυνάμεων του ISIS.
    Επίσης, δεν είναι και λίγες οι καταγγελίες που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες- απ’ όταν έκλεισε η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Βρυξελλών- πως η γείτονα φαίνεται να αντιλαμβάνεται την υποχρέωση συγκράτησης των προσφυγικών ροών στο έδαφός της όχι ως φιλοξενία αλλά ως σύλληψη και παράνομη επαναπροώθησή των προσφύγων στην εμπόλεμη Συρία.
    Σε κάθε περίπτωση η κ.Μογκρίνι ανέφερε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως «οι συνομιλίες συνεχίζονται, είμαι πεπεισμένη ότι τα χρήματα θα διατεθούν εδώ σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τα χρήματα αυτά δεν είναι χαρτζιλίκι, δεν θα πάνε στα χέρια της τουρκικής κυβέρνησης, είναι χρήματα που προορίζονται για προγράμματα για τους πρόσφυγες».
    Από την πλευρά του ο κ.Τσαβούσογλου αναφερόμενος στην καθυστέρηση δήλωσε πως η Τουρκία «δεν το παίρνει προσωπικά αλλά ακόμη και η ελάχιστη καθυστέρηση επηρεάζει την καθημερινή ζωή των προσφύγων, την εκπαίδευση και την κατάσταση της υγείας τους».

    Λεκτικοί διαξιφισμοί και στο βάθος…το κουρδικό

    Τα…αίματα άναψαν όμως όταν η κ.Μογκερίνι αναφέρθηκε και στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία τονίζοντας πως θα πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις πλευρές κατεύθυνση προς την οποία εργάζεται και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ.
    Στο σημείο αυτό αντέδρασε ο τούρκος ΥΠΕΞ δηλώνοντας πως οι προσπάθειες που καταβάλλονται για να συμπεριληφθούν «τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η συριακή κουρδική YPG» (μονάδα πολιτοφυλακής που έμεινε μέσα στο Κομπάνι κατά τη πολιορκία και επέλαση του Ισλαμικού Κράτους και σύμβολο της πρώτης νίκης κατά των τζιχανιστών) στην αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης για τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία είναι πολύ επικίνδυνες και μπορεί να υπονομεύσουν τη διαδικασία.
    Η κ.Μογκερίνι όμως μάλλον επέμεινε πηγαίνοντας το θέμα ακόμη πιο μακριά και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε και στην κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία που έχει μετατραπεί σε πεδίο ένοπλης αντιπαράθεσης κούρδων ανταρτών και τουρκικού στρατού, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνει και ολόκληρες πόλεις να τελούν ουσιαστικά υπό στρατιωτικό νόμο. «Ζητούμε την άμεση κατάπαυση του πυρός στην νοτιοανατολική Τουρκία…» ανάφερε η κ.Μογκερίνι, προσθέτοντας βέβαια ως η ΕΕ «καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας».
    Η αντίδραση ήταν άμεση και ήρθε από τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η χώρα του σκοπεύει να συνεχίσει τις μάχες κατά των Κούρδων ανταρτών.
    «Ως κυρίαρχη χώρα, η Τουρκία θα συνεχίσει τη μάχη της εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), οι οποίες απειλούν την εθνική της ασφάλεια. Ενεργώντας έτσι, προσπαθούμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των πολιτών μας»…
    Πηγές: HuffingtonPost.gr, Hurriyet Daily News, BBC, Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ
    fevgato.eu

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ