• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σάββατο 18 Απριλίου 2015

    Θα… κοτσάρουν παντού μια «τρομοκρατία» για να κατασκοπεύουν τους πάντες!

    Οι Γάλλοι νομοθέτες μελετούν ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο κατά της τρομοκρατίας που, αν περάσει, θα επεκτείνει δραματικά τις εξουσίες κατασκοπείας της κυβέρνησης.
    Οι υποστηρικτές του νόμου τον περιγράφουν ως ένα αναγκαίο μέτρο για να εμποδίσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις και έχει ισχυρή υποστήριξη και από όλες τις πλευρές. Όμως, το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει οξεία κριτική από γαλλικές εταιρείες Διαδικτύου, φοβούμενες ότι θα μπορούσε να βλάψει τις επιχειρήσεις, καθώς και από υποστηρικτές της προστασίας δεδομένων, που λένε ότι θα περιορίσει σημαντικά τις πολιτικές ελευθερίες.
    Το σχέδιο νόμου, το οποίο εισήχθη στο Κοινοβούλιο τις προηγούμενες ημέρες, θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να παρακολουθεί ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεφωνήματα από ύποπτους τρομοκράτες και τις επαφές τους, χωρίς να ζητήσει άδεια από δικαστήριο.
    Εταιρείες τηλεπικοινωνιών και internet θα αναγκαστούν να φιλτράρουν αυτόματα τεράστιες ποσότητες μεταδεδομένων, για να εντοπίσουν ύποπτους τύπους και θα πρέπει να έχουν αυτά τα δεδομένα διαθέσιμα διαθέσιμα στις υπηρεσίες πληροφοριών. Πράκτορες θα είναι επίσης σε θέση να βάλουν κάμερες και κοριούς στα σπίτια των υπόπτων τρομοκρατών, καθώς και χάκερες να παρακολουθούν την online συμπεριφορά τους.
    Η συζήτηση αυτής της εβδομάδας έρχεται κάτι περισσότερο από τρεις μήνες μετά την ένοπλη επίθεση που κόστισε τη ζωή σε 17 ανθρώπους στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo. Μετά τις επιθέσεις, ο πρωθυπουργός Manuel Valls έκανε έκκληση για ισχυρότερη παρακολούθηση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και των ψηφιακών επικοινωνιών, αυξάνοντας τους φόβους ότι η κυβέρνηση θα απαντήσει με τη δική της εκδοχή του Πατριωτικού Νόμου – την σαρωτική αντιτρομοκρατική νομοθεσία που πέρασαν οι ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Ο Valls προσπάθησε να καταστείλει αυτές τις ανησυχίες όταν ανακοίνωσε το νομοσχέδιο τον περασμένο μήνα, λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι οι επιχειρήσεις παρακολούθησης θα γίνονται μόνο σε ύποπτους τρομοκράτες και ότι οι έλεγχοι θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή για προληπτικούς λόγους.
    «Αυτό δεν είναι καθόλου μια εφαρμογή ακραίων μέτρων, ούτε η εκτεταμένη παρακολούθηση των πολιτών», είπε. «Το νομοσχέδιο καθιστά σαφές ότι αυτή η ενισχυμένη παρακολούθηση θα αφορά μόνο τις τρομοκρατικές επικοινωνίες, αυτό αποδεικνύει ότι δεν θα υπάρξει καμία μαζική παρακολούθηση… δεν είναι ένας γαλλικός ΠατριωτικόςΝόμος».
    Σε μια ομιλία του στο Κοινοβούλιο τη Δευτέρα, πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο «δεν έχει καμία σχέση με τις πρακτικές που αποκαλύφθηκαν από τον Edward Snowden», αναφερόμενος στην ευρεία παρακολούθηση που διεξήχθη από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ.
    Όμως, οι επικριτές λένε ότι η νομοθεσία δίνει δυσανάλογη δύναμη στο γραφείο του πρωθυπουργού, καθώς και ότι οι προτεινόμενοι έλεγχοι δεν πηγαίνουν αρκετά μακριά. Το νομοσχέδιο καλεί για τη δημιουργία μιας εννιαμελούς επιτροπήςη οποία θα έχει την επιτήρηση των επιχειρήσεων, αλλά θα επιτρέπεται μόνο να συμβουλεύει το γραφείο του πρωθυπουργού, δεν θα υπερισχύει. Ομάδες Πολιτικών δικαιωμάτων λένε επίσης ότι η γλώσσα του νομοσχεδίου είναι επικίνδυνα ευρεία στον ορισμό νόμιμων στόχων, ενδεχομένως εμπλέκοντας πολίτες, καθώς και ύποπτους τρομοκράτες.
    «Ξαφνικά, είσαι σε ένα σύστημα όπου η κυβέρνηση έχει πλήρη εξουσία, τον πλήρη έλεγχο των υπηρεσιών πληροφοριών», λέει η Eva Blum-Dumontet, μια αξιωματικός συνηγορίας του Privacy International ενός οργανισμού με έδρα το Λονδίνο. «Αν μαθαίνουμε κάτι από την ιστορία, είναι ότι δίνοντας πλήρη ισχύ στις κυβερνήσεις να παρακολουθούν πολίτες δεν είναι πραγματικά μια καλή ιδέα».
    Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η διάταξη που απαιτεί τις τηλεπικοινωνίες να φιλτράρουν αυτόματα την κυκλοφορία στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με το νόμο, οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου θα πρέπει να εγκαταστήσουν μηχανισμούς παρακολούθησης – αναφέρεται από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ως «μαύρα κουτιά» – που θα χρησιμοποιούν αλγόριθμους για την ανίχνευση, σε πραγματικό χρόνο, ύποπτων συμπεριφορών στα μεταδεδομένα του διαδικτύου.
    Υποστηρικτές του νομοσχεδίου τονίζουν ότι αυτά τα μεταδεδομένα θα παραμείνουν ανώνυμα και ότι το περιεχόμενο των επικοινωνιών δεν θα σαρωθεί αυτόματα, αλλά οι συμπεριφορές που θα αποτελούσαν ένα τρομοκρατικό μοτίβο είναι ακόμα ασαφείς. Οι επικριτές λένε ότι το μέτρο συνιστά πράγματι μαζική παρακολούθηση της διαδικτυακής κυκλοφορίας σε μια δυσανάλογα μεγάλη κλίμακα. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι εγγραφές μπορούν να αποθηκευτούν για μέχρι ένα μήνα, και τα μεταδεδομένα για διάστημα έως πέντε ετών.
    Οι ισχύοντες νόμοι περί προστασίας δεδομένων της Γαλλίας χρονολογούνται από το 1978, και είναι από τους ισχυρότερους στην Ευρώπη. «Είναι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την προστασία των δεδομένων που ισχύει τόσο για τον δημόσιο τομέα και τους κλάδους», είπε ο Fabrice Naftalski, δικηγόρος προστασίας προσωπικών δεδομένων και συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο EY στο Παρίσι. «Η προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα.»
    Ένας ανησυχητικά μεγάλος αριθμός Γάλλων υπηκόων έχουν ταξιδέψει για να πολεμήσουν στην Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών, και η κυβέρνηση επεδίωξε να καταπολεμήσει την τζιχάντ προπαγάνδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
    Η Blum-Dumontet καλωσορίζει την αυστηρότερη ρύθμιση των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που σκοπεύει να κωδικοποιήσει, είναι πράγματα που «ήδη συμβαίνουν στο σκοτάδι». Αλλά φοβάται ότι νομοσχέδιο του Valls μπορεί να είναι βιαστικό, ενώ οι πληγές του Charlie Hebdo είναι ακόμη νωπές, και χωρίς το είδος της προσεκτικής σύσκεψη που του αξίζει.
    «Δεν φαίνεται να θέλουν πραγματικά να κάνουν διάλογο και να έχουν μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σχετικά με το τι οι μυστικές υπηρεσίες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να κάνουν,» λέει η Blum-Dumontet. «Και νομίζω ότι αυτό είναι μια πραγματικά προβληματική συμπεριφορά».theverge

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ