• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

    Βρεταννικός: - Νέες φωτογραφίες από τον "αδελφό" του Τιτανικού στην Κέα

    Υπήρξε δίδυμος αδελφός του Τιτανικού και είχε την ίδια τύχη, βυθίστηκε και μάλιστα σε ελληνικά νερά. Ο Βρεταννικός μάγεψε τον Ζακ Κουστώ ο οποίος έψαξε στα βάθη του πελάγους στα ανοικτά της Τζιάς και τον βρήκε. Από τότε έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες και ο Βρεταννικός, το αδελφό πλοίο του Τιτανικού που χάθηκε στα βάθη της θάλασσας το 1916 από μια γερμανική νάρκη προσφέρει ακόμα συγκινήσεις.

    Φέτος ήταν η δεύτερη χρονιά που με την βοήθεια της τεχνολογίας η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων μέσω της καταδυόμενης αρχιτέκτονα - μηχανικού Αικατερίνης Ταγωνίδου, παρακολούθησε στενά τις υποβρύχιες κινηματογραφήσεις που έγιναν από την «U GROUP MALTA LMD» στη θαλάσσια περιοχή ΒΔ της νήσου Κέας.
    Οι καταδύσεις στο ιστορικό ναυάγιο του Βρεταννικού διήρκεσαν 10 μέρες (5/9 -15/9/2014) και έγιναν με τη χρήση υπερσύγχρονου βαθυσκάφους και ROV (Remotely Operated Underwater Vehicle), που μετέφερε το πλοίο «U-BOAT NAVIGATOR» από τη Μάλτα.
    Το υπερωκεάνιο Βρεταννικός, αδελφό πλοίο του Τιτανικού, επιτάχθηκε στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο από το Βρετανικό Ναυαρχείο και μετατράπηκε σε νοσοκομειακό πλοίο. Βυθίστηκε το 1916 από γερμανική νάρκη, ενώ έπλεε ανοικτά της Κέας με προορισμό το νοσοκομειακό σταθμό της Λήμνου.
    Στόχος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι μέσω των υποβρύχιων κινηματογραφήσεων με τα υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα της «U GROUP MALTA LMD» να καταγράψει και να ελέγξει την κατάσταση του φημισμένου αυτού ναυαγίου που έχει βυθιστεί στα – 120 μ. βάθος.
    Η αποστολή αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες για την ανάδειξη και νεωτέρων ενάλιων μνημείων της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο.
    Τόσο ο Βρεταννικός όσο και το αδελφό πλοίο Τιτανικός βυθίστηκαν πριν καν μπορέσουν να γοητεύσουν τον πλανήτη με το μέγεθός τους και την χλιδή που περιείχαν. Ηταν όπως και το Τιτανικός ένα από τα μεγαλύτερα υπερωκεάνια της γραμμής του Βορείου Ατλαντικού στις αρχές του 20ου αιώνα.
    Όμως ενώ τον Τιτανικό τον πρόλαβε το παγόβουνο, τον Βρεταννικό τον πρόλαβε μια γερμανική νάρκη.
    Ο Βρεταννικός, καθελκύστηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 1914. Μετά την έκρηξη του Α Παγκοσμίου Πολέμου, επιτάχθηκε από το Βρετανικό Ναυαρχείο και έγινε πλωτό νοσοκομείο.
    Η αλήθεια είναι ότι ως πλωτό νοσοκομείο βοήθησε στο να σωθούν από τα μέτωπα της Τουρκίας, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, 15.000 χιλιάδες τραυματίες!
    Ήταν η 6η αποστολή του όταν το πρωινό της 21ης Νοεμβρίου στις 08:12 το πλοίο συντάραξε μια έκρηξη την ώρα που έπλεε στο Στενό της Κέας. Προορισμός του ήταν ο νοσοκομειακός σταθμός της Λήμνου. Το εντυπωσιακό είναι ότι το πλοίο βυθίστηκε μετά από 55 λεπτά!
    Ο απολογισμός των νεκρών δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο το μέγεθος του πλοίου! Τα θύματα ήταν συνολικά 30. Από αυτούς 21 ήταν μέλη του πληρώματος και 9 άνδρες του Βασιλικού Υγειονομικού Σώματος.
    Οι υπόλοιποι 1.300 επιβαίνοντες σώθηκαν. Μάλιστα σύμφωνα με μαρτυρίες, οι απώλειες προήλθαν από την πρόωρης καθέλκυση των σωστικών λέμβων.
    Κι ενώ συνέβαινε αυτό, οι μηχανές του πλοίου δούλευαν κανονικά. Ο καπετάνιος δείχνοντας αυτοθυσία, πίστεψε ότι θα μπορούσε να το φτάσει στην ακτή. Με τις μηχανές στο φουλ ο Βρεταννικός διέλυσε τις βάρκες που δεν είχαν προλάβει να απομακρυνθούν με αποτέλεσμα να έχει νεκρούς και τραυματίες.
    Η ιστορία μιας γυναίκας είναι αυτή που ξεχωρίζει από το ναυάγιο του Βρεταννικού. Η Βάϊολετ Τζέσοπ είχε επιζήσει από το ναυάγιο του Τιτανικού, από την σύγκρουση του πλοίου Ολύμπικ με ένα πολεμικό πλοίο και από το ναυάγιο του Βρεταννικού.
    Η εικόνα είναι από ένα άλλο ναυάγιο το 1928. Όμως αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι  παρόμοις εικόνες εκτυλίχθηκαν και στον Βρεταννικό! Οι εικόνες είναι από το ναυάγιο του SS VESTRIS το Νοέμβριο του 1928.
    Η εικόνα είναι από ένα άλλο ναυάγιο το 1928. Όμως αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι παρόμοις εικόνες εκτυλίχθηκαν και στον Βρεταννικό! Οι εικόνες είναι από το ναυάγιο του SS VESTRIS το Νοέμβριο του 1928.
    Αρκετά χρόνια μετά ο μεγάλος εξερευνητής των βυθών Ζακ Κουστώ ανακάλυψε το κουφάρι του Βρεταννικού. Ηταν 1975 και τον βρήκαν να κείτεται σε βάθος 120 μέτρων. Το 1990 ο Σάϊμον Μιλς, αγόρασε το ναυάγιο. 'Εγραψε δυο βιβλία γι' αυτό και συμμετείχε σε πολλά τηλεοπτικά αφιερώματα. 

    defencenet.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ