• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

    Αναδρομή στην cult μουσική της δεκαετίας του '60

    Τα 10+1 κομμάτια που άφησαν εποχή

    Πολιτικοποιημένοι νέοι με κουστούμι και γραβάτα διαβάζουν τις «Ακυβέρνητες Πολιτείες» του Τσίρκα και ακούν τον τότε mainstream Θεοδωράκη ή ελαφροκλασική μουσική. Ο τότε καλλιτεχνικός διευθυντής της Columbia, Βασίλης Τσιτσάνης, φτιάχνει μια σειρά από ρεμπέτικα τραγούδια, τα οποία ακούγονται στις ταβέρνες που η ρετσίνα ρέει άφθονη… Άλλοι νέοι συχνάζουν στην πλατεία Συντάγματος, σε απογευματινά μπαρ, χορεύοντας την «ξένη» μουσική που ακούγεται από τα τζουκ- μποξ. Στα μέσα περίπου της δεκαετίας κάνει την εμφάνισή του το νέο κύμα, με την εκφραστική του λιτότητα και ευαισθησία , με στίχους ερωτικού κοινωνικού ή πολιτικού περιεχόμενου και έντονα δάνεια από την μπαλάντα.


    Οι άνθρωποι τότε τραγουδούν περισσότερο όταν διασκεδάζουν , για την ακρίβεια αποτελεί κι αυτό μέρος της διασκέδασης του. Εκτός από τις ταβέρνες επισκέπτονται και τις μπουάτ , οικονομικές με μόνο 10 δραχμές και ιδιαίτερες όπως ταίριαζε στην εποχή…. Συνηθέστερα στην Πλάκα, χώροι υπόγειοι, χωρίς πίστες και μικρόφωνα, ασφυκτιούν από νέους που θέλουν να ακούσουν καλλιτέχνες καθισμένους σε ένα σκαμπό να ερμηνεύουν επιτυχίες και στη συνέχεια να αναμειγνύονται μαζί τους και να συζητούν…. Κάπως έτσι θα μπορούσε να σκιαγραφήσει κανείς τη μουσική δεκαετία του 60.

    Βέβαια, όπως κάθε δεκαετία, έτσι και τα sixties, παρουσίασαν μουσικές δημιουργίες ιδιότυπης αισθητικής, με ελαφρύ στίχο και αμφιλεγόμενη από κάποιους ποιότητα. Αν και μερικοί χαρακτηρίζουν τα cult καλλιτεχνικά δημιουργήματα της εν λόγω δεκαετίας ως μια παρέκκλιση από τη νόρμα ή ως μια μαζική κουλτούρα με δυσδιάκριτα κάποιες φορές όρια από εκείνα του kitch ή του trash, είναι σίγουρο πως άφησαν έντονο το στίγμα τους στις μουσικές δεκαετίες που ακολούθησαν. Με σκοπό λοιπόν μια αναδρομή στη δεκαετία του 60 το newsbeast.gr ανοίγει το συρτάρι των αναμνήσεων, ανασύρει τους δίσκους της εποχής και παρουσιάζει δέκα ενδεικτικά cult τραγούδια που συνεπαίρνουν μέχρι και σήμερα πολλούς….

    Λάκη Τζορντανέλλι – «Το κορίτσι του φίλου» 


    Τέρης Χρυσός – «Ήταν μια οπτασία» 



    Demis Roussos – «Ever and Ever»



    Olympians – «Γράψε στ’ αστέρια το όνομά σου» 




    The Idols – «Τρικυμία στην καρδιά μου έχεις φέρει φοβερή»



    Μάικ Ροζάκης and the Play boys – «Tο ξέρω θα ‘ρθεις μια μέρα να με ξαναδείς»



    Έλενα Ευσταθιάδου – «Αγόρι μου γλυκό»



    Άρης, Alba & The Olympians - «Στη μαμά μου θα το πω»



    The idols – «Σου ‘δωσα την αγάπη μου»



    Tammy και οι sounds - «Εσένα που σε ξέρω τόσο λίγο»



    Δάκης – «Ντιλάιλα»



    Και για όσους έφτασαν μέχρι το τέλος bonus track Τέρης Χρυσός – Όνειρα Πουλιά μου ταξιδιάρικα




    newsbeast.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ