• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

    Ξυλούρης, Βενιζέλος, Τσε Γκεβάρα και Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σε Playmobil

    Ο Στέλιος Μυλωνάς μιλάει στην Popaganda για τις custom made φιγούρες που δημιουργεί για να κάνει στα παιδιά πιο ελκυστικό το μάθημα της Ιστορίας.
    Από όλα τα παιδικά χέρια πέρασαν playmobil, όμως για τα περισσότερα παιδιά δεν ήταν παρά ένα κόλλημα της ηλικίας που ξεπεράστηκε, όταν βρέθηκαν αντιμέτωπα με τα βιβλία Ιστορίας. Κάποια στιγμή, διαβάζοντας ελληνική μυθολογία, ένα κοριτσάκι ευχήθηκε να έβγαιναν σε playmobil ο
    Ηρακλής, ο Δίας και η Ήρα. Μάλλον ήταν από τα πιο τυχερά παιδιά του κόσμου διότι η επιθυμία της ικανοποιήθηκε σε χρόνο DT, μιας που ο μπαμπάς Στέλιος Μυλωνάς ήταν λάτρης τόσο της Ιστορίας όσο και των playmobil και βρήκε τότε την κατάλληλη αφορμή να συνδυάσει τις αγάπες του.
    ερμής και η λυρα του απόλλωνα
    ξυλούρης
    Οι φιγούρες του Στέλιου Μυλωνά σκιαγραφούν ιστορικές στιγμές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από την κλασσική αρχαιότητα μέχρι την σύγχρονη παγκόσμια ιστορία και τέχνη, με ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του ιδίου (και του μεγάλου φαν κλαμπ του) να καταλαμβάνει η γενέτειρά του, η Κρήτη. «Η αλήθεια είναι ότι οι Κρητικοί μου, ιδιαίτερα η φιγούρα του Ν. Ξυλούρη, “Ψαρονίκου” όπως τον λέει και η κόρη μου, έδωσε την ώθηση στην σελίδα να γίνει πιο γνωστή. Πράγματι θεωρώ ότι η φιγούρα ήταν πολύ πετυχημένη, και μιας και είναι ένας από τους πιο αγαπητούς τραγουδιστές της Κρήτης και όχι μόνο, έκανε τον γύρω του διαδικτύου σε χρόνο μηδέν. Είναι η φιγούρα που απέσπασε τα περισσότερα Like, τις περισσότερες κοινοποιήσεις και τα καλύτερα σχόλια», εξηγεί ο ίδιος.
    κρητικοί και μπαλοθιές
    Η θεματολογία του Μυλωνά δεν έχει όρια, ξεκινά από τον Δία, τον Che Guevara και το Zapata και φτάνει μέχρι την Σφαγή του Sharpeville και τον Ben E. King. «Δεν προσανατολίζομαι όμως τόσο σε χρονικές περιόδους, αλλά περισσότερο σε θεματικές ενότητες. Γι’ αυτό έχω μία ποικιλία που περιλαμβάνει από Θεούς της Μυθολογίας, Αγίους μέχρι και τραγουδιστές. Έτσι και αυτός που παρακολουθεί την σελίδα μου δεν πλήττει, μπορεί να δει από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο μέχρι και τον Slash των Guns and Roses».
    guns & roses
    Βέβαια όσο δύσκολο είναι για μας να ξεχωρίσουμε μια και μόνο αγαπημένη φιγούρα, άλλο τόσο δυσκολεύεται και ο δημιουργός. «Δύσκολο να πω ποιά είναι η αγαπημένη μου ενότητα, γιατί όλα αυτά που έχω φτιάξει έγιναν από δική μου επιθυμία ή της κόρης μου, και εννοείται ότι δημιουργούνται με αγάπη αλλά και με δυσκολία. Σίγουρα αγαπώ ό,τι έχει σχέση με την Ελλάδα, από την μυθολογία έως και την πιο σύγχρονη ιστορία. Η ενότητα με θέμα την Κρήτη όμως έχει σίγουρα μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου, μιας και είναι ο τόπος καταγωγής μου από την μεριά της μητέρας μου. Είχα την τύχη να επισκέπτομαι το νησί από μωρό, οι επιρροές μου από το νησί είναι πολλές».
    Κάπως έτσι λοιπόν συνδυάστηκε δημιουργικά η τέχνη με την Ιστορία και τα playmobil επανήλθαν σαν μια νέα εκπαιδευτική πρόταση που μάλιστα έκανε τρομερή εντύπωση σε μικρούς και μεγάλους. Εξάλλου, ο Στέλιος Μυλωνάς φροντίζει πάντα να συνοδεύει τις φιγούρες του με τα βασικά στοιχεία της ιστορίας τους. «Το παιδί μέσω κάποιας φιγούρας μπορεί να μάθει τα βασικά της ιστορίας που την συνοδεύει, αν όμως αυτό μπορεί να θεωρηθεί εναλλακτική πρόταση διδασκαλίας δεν το γνωρίζω γιατί δεν είμαι εκπαιδευτικός. Σίγουρα όμως μπορεί να δώσει το ερέθισμα στα παιδιά να μελετήσουν την ιστορία. Κάθε θεματολογία έχει την δική της απήχηση στον κόσμο. Μου έκανε για παράδειγμα μεγάλη εντύπωση η φιγούρα του Χάροντα με τον βαρκάρη, που την ανάρτησε στη σελίδα της η Playmobil εξωτερικού και πήρε περίπου 700 like, ήταν μόλις η 3η μου φιγούρα. Αλλά και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε μεγάλη απήχηση».
    Pancho Villa- Emilliano Zapata
    «Δεν πιστεύω ότι μιλάμε για κάτι που απευθύνεται μόνο σε παιδιά, γιατί το παιδί χρειάζεται βοήθεια να αποσυναρμολογήσει τις φιγούρες, χρειάζεται μια βοήθεια. Όσοι ασχολούμαστε με τη μετατροπή των Playmobil είμαστε όλοι “μεγάλα” παιδιά» λέει ο Στέλιος Μυλωνάς, υπενθυμίζοντάς μας ότι – όσο εκείνος έκανε κυριολεκτικά και μεταφορικά «παπάδες» με τα φιγουρίνια του – οι δικοί μας γονείς έκαναν τον αγώνα τους μέχρι να καταλάβουμε πως τα playmobil δεν είναι φαγώσιμα.
    fidel & che  ελευθέριος βενιζέλος
    Εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα του Στέλιου Μυλωνά.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ