• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

    Μπλόκο στις γονικές παροχές βάζει η Εφορία για χρέη προς το Δημόσιο

    Αθήνα:
    «Φρένο» σε μεταβιβάσεις ακινήτων με γονικές παροχές ή δωρεές βάζει η Εφορία στην περίπτωση ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, ακόμα και αν αυτές έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση η οποία εξοφλείται κανονικά. 



    Οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο, βάζουν υποθήκη είτε το ακίνητο που μεταβιβάζουν είτε κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο.

    Μάλιστα, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν φορολογική ενημερότητα (απαραίτητη για τη μεταβίβαση ακινήτου) πρέπει να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή να τις έχουν τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή είσπραξης ή με ρύθμιση τμηματικής καταβολής και να έχουν υποβάλει όλες τις φορολογικές δηλώσεις της τελευταίας 5ετίας.

    Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται ώστε ο φόρος υπεραξίας ακινήτων να υπολογίζεται από την Εφορία και όχι από τους συμβολαιογράφους όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. 

    Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εντός των ημερών θα εκδοθεί αφενός υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τον τρόπο υπολογισμού της τιμής κτήσης ακίνητων σε περιπτώσεις αντιπαροχής, ακίνητων που αποκτήθηκαν μέσω χρησικτησίας, κ.α., αφετέρου υπουργική απόφαση που θα αναφέρει ρητά πως ο συμβολαιογράφος είναι υπεύθυνος μόνο για την παρακράτηση και απόδοση του φόρου υπεραξίας.

    Βάσει της διαδικασίας που θα περιγράφεται στις υπουργικές αποφάσεις οι φορολογούμενοι - πωλητές του ακινήτου πριν από την υπογραφή των συμβολαίων θα υποβάλουν τη δήλωση του φόρου υπεραξίας στην εφορία τους, προκειμένου να βεβαιώνει τον φόρο και να εκδίδει τη Ταυτότητα Οφειλής, με το ποσό του φόρου που θα πρέπει να καταβάλει ο πωλητής του ακινήτου.

    Ο συμβολαιογράφος θα παρακρατεί το φόρο υπεραξίας μετά τη σύνταξη του συμβολαίου και θα τον αποδίδει στο Δημόσιο.

    news.in.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ