• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

    Τα 10 πιο περίεργα σύνορα χωρών και περιοχών

    Υπάρχουν κάποια σύνορα μεταξύ χωρών ή περιοχών, που διαφέρουν αρκετά από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Από τα σύνορα Ισπανίας και Μαρόκου, στο Γιβραλτάρ, μέχρι το Έβερεστ και τα νησιά Διομήδη, ας δούμε τα 10 πιο περίεργα σύνορα του πλανήτη…

    Ίσως έχουμε στο μυαλό μας τα σύνορα μεταξύ των χωρών, ως νοητές φρουρούμενες γραμμές στη μέση του πουθενά. Αυτός όμως δεν είναι και ο γενικός κανόνας. Υπάρχουν κάποια σύνορα που διαφέρουν αρκετά από ό,τι θεωρείται συνηθισμένο και αξίζει να δούμε την ιστορία γύρω από αυτά.
    Από τα σύνορα Ισπανίας και Μαρόκου, μέχρι το Έβερεστ και τα νησιά Διομήδη, ας δούμε τα 10 πιο περίεργα σύνορα του πλανήτη.

    1. Σύνορα Ισπανίας-Μαρόκου
    Η Ceuta είναι μια πόλη 18,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ανήκει στην Ισπανία αλλά βρίσκεται στις ακτές της Βόρειας Αφρικής και συνορεύει με το Μαρόκο. Χωρίζεται από την Ιβηρική χερσόνησο από το στενό του Γιβραλτάρ και αποτελεί το σύνορο της Μεσογείου και του Ατλαντικού Ωκεανού.
    Το Μαρόκο διεκδικεί τη Ceuta μαζί με την ισπανική αυτόνομη πόλη της Melilla και έναν αριθμό νησιών της Μεσογείου, κάτι που οδήγησε την Ισπανία να υψώσει ένα φράχτη 3 μέτρων με συρματοπλέγματα γύρω από την πόλη.

    2. Σύνορα Ολλανδίας-Βελγίου
    Το Baarle-Nassau είναι ένας δήμος στην Ολλανδία. Μοιράζεται ένα ασυνήθιστο σύνορο με τον βελγικό δήμο Baarle-Hertog που αποτελείται από 26 ξεχωριστά κομμάτια γης που περιβάλλονται από το Baarle-Nassau, αν και ορισμένα τμήματα του Baarle-Hertog περιλαμβάνουν επίσης περιοχές που ανήκουν στο Baarle-Nassau. Τα σύνορα είναι τόσο περίπλοκα ώστε υπάρχουν ακόμη και μερικά σπίτια που διχοτομούνται από αυτά.

    3. Σύνορα Αιγύπτου-Σουδάν
    Το Bir Tawil είναι ένα οικόπεδο περίπου 2.060 τετραγωνικών χιλιομέτρων που βρίσκεται μεταξύ της Αιγύπτου και του Σουδάν. Δημιουργήθηκε κατά λάθος το 1902 όταν το Ηνωμένο Βασίλειο συνέταξε ένα διαφορετικό σύνορο από αυτό που δημιουργήθηκε το 1899. Τα δύο διαφορετικά σύνορα δημιούργησαν δύο διαφορετικές περιοχές, το Bir Tawil και το Halaib.
    Το Halaib έχει διάφορους πόρους, γεγονός που το κάνει επιθυμητό, αλλά το Bir Tawil δεν έχει τίποτα. Ως εκ τούτου η Αίγυπτος διεκδικεί τα σύνορα του 1899 που δίνει το Halaib στην Αίγυπτο και το Bir Tawil στο Σουδάν. Το Σουδάν αντίθετα στηρίζει τα σύνορα του 1902 που δίνουν το Halaib στο Σουδάν και το Bir Tawil στην Αίγυπτο. Κάθε χώρα επιμένει ότι το Bir Tawil ανήκει στην άλλη, καθιστώντας το ως το μοναδικό κομμάτι γης που δεν διεκδικείται από κανέναν.

    4. Σύνορα Νεπάλ-Κίνας
    Το Έβερεστ είναι το υψηλότερο βουνό στον κόσμο. Πολλοί όμως δε γνωρίζουν ότι τα σύνορα του Νεπάλ και της Κίνας χωρίζουν το βουνό στη μέση, συμπεριλαμβανομένης και της κορυφής του. Αυτομάτως λοιπόν, το Έβερεστ, εκτός από το ψηλότερο βουνό γίνεται και η υψηλότερη περιοχή συνόρων.

    5. Σύνορα Κολούμπια-Μέριλαντ, Ουάσιγκτον, Η.Π.Α.
    Η Περιφέρεια της Κολούμπια (αλλιώς, Ουάσιγκτον D.C.), είναι η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών. Στις 16 Ιουλίου 1790, το προεδρικό διάταγμα ενέκρινε την δημιουργία μιας περιφέρειας πρωτεύουσας ευρισκόμενης κατά μήκος του Ποταμού Πότομακ στην Ανατολική Ακτή, η οποία δεν αποτελεί τμήμα καμίας πολιτείας των ΗΠΑ. Οι πολιτείες του Μέριλαντ και της Βιρτζίνια δώρισαν έκαστη γη για να δημιουργηθεί η ομοσπονδιακή περιφέρεια, όμως, το Κογκρέσο την επέστρεψε στη Βίρτζινια το 1846.
    Λόγω του μεγέθους της, του σχήματος και της θέσης της περιοχής, τα σύνορα έχουν κάποια ασυνήθιστα χαρακτηριστικά. Όταν αρχικά είχε οριοθετηθεί, τα σύνορα ορίζονταν από εκατό μεγάλες πέτρες με τις περισσότερες να διατηρούνται μέχρι και σήμερα.
    Τα σύνορα πάντως είναι ασυνήθιστα και για άλλους λόγους. Η Ανατολική Λεωφόρος και η Δυτική Λεωφόρος σχηματίζουν τα βορειανατολικά και βορειοδυτικά σύνορα. Αν περπατάτε στο πεζοδρόμιο της βόρειας πλευράς του δρόμου βρίσκεστε στο Μέριλαντ, ενώ ο δρόμος ανήκει στην Περιφέρεια της Κολούμπια. Τα καταστήματα στη μια πλευρά του δρόμου έχουν αριθμούς στα παράθυρά τους που δείχνουν κωδικούς της περιοχής του Μέριλαντ και στην άλλη πλευρά υπάρχουν διαφορετικοί κωδικοί για την Περιφέρεια.

    6. Σύνορα ΗΠΑ-Καναδά
    Η πόλη Derby Line ΣΤΟ Βερμόντ των Η.Π.Α., διασχίζεται από τα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά που περνούν ακριβώς από το κέντρο της, ακόμα και «μέσα» από ορισμένα κτήρια και σπίτια. Σε ορισμένες περιπτώσεις λοιπόν, μια οικογένεια μπορεί να… μαγειρεύει τα γεύματά της σε μια χώρα και να τρώει στην άλλη.
    Το Derby Line διαθέτει επίσης το κτήριο Haskell Free Library and Opera House, που είναι σκόπιμα χτισμένο πάνω στα σύνορα. Η σκηνή της όπερας είναι στον Καναδά αλλά η είσοδος και τα περισσότερα καθίσματα ανήκουν στις ΗΠΑ. Επειδή το κτήριο βρίσκεται στα σύνορα, έχει δύο διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μια για τις ΗΠΑ και μια για τον Καναδά.

    7. Σύνορα Μπαγκλαντές-Ινδίας
    Τα σύνορα Cooch-Behar είναι κάπως παρόμοια με αυτά των Baarle-Nassau-Baarle-Hertog. Υπάρχει ένας αριθμός αγροτεμαχίων που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Μπαγκλαντές, αλλά βρίσκονται στην Ινδία και το αντίστροφο. Μια επιπλέον ιδιαιτερότητα είναι η ινδική περιοχή Balapara Khagrabari που περιβάλλεται από το έδαφος του Μπαγκλαντές. Ωστόσο, περιβάλλει και άλλη περιοχή του Μπαγκλαντές και αυτή η περιοχή περιβάλλει ένα ακόμα ινδικό έδαφος, το Dahala Khagrabari. Είναι έτσι το μόνο μέρος στον κόσμο, όπου ο θύλακας περιέχει έναν άλλο, θύλακα ο οποίος περιέχει έναν ακόμη θύλακα.

    8. Σύνορα Βόρειας Κορέας-Νότιας Κορέας
    Η κορεατική αποστρατικοποιημένη ζώνη είναι μια ουδέτερη λωρίδα γης με μήκος 258 χιλιόμετρα και εύρος 4 χιλιόμετρα, που διαιρεί τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα. Θεωρείται ως το τελευταίο σύνορο του Ψυχρού Πολέμου. Παρά την ονομασία της, είναι η πιο έντονα στρατιωτικοποιημένη ζώνη στον κόσμο και επειδή ποτέ κανείς δεν μπαίνει εκεί, ζουν στην περιοχή κάποια εξαιρετικά απειλούμενα ζώα και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί και να αυξάνεται ο πληθυσμός τους.
    Η αποστρατικοποιημένη ζώνη δεν οριοθετεί σύνορα, αλλά μάλλον περιβάλλει μια στρατιωτική διαχωριστική γραμμή. Ένα σύνορο δεν μπορεί να οριστεί ουσιαστικά, αφού τεχνικά οι δύο χώρες παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση.

    9. Σύνορα Ρωσίας-Κίνας-Βόρειας Κορέας
    Ο ποταμός Tumen βρίσκεται στη νοτιανατολική Ασία και σε μια περιοχή κοντά στην ακτή εκβάλλει ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βόρειο Κορέα και βρίσκεται σε κινεζικό έδαφος. Έτσι, μπορείτε να ξεκινήσετε με τα πόδια από τη Βόρειο Κορέα, να περάσετε μέσα από την Κίνα και να καταλήξετε στη Ρωσία. Επειδή πάντως η Βόρεια Κορέα δεν καλοβλέπει κάτι τέτοιο, ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από Βορειοκορεάτες στρατιώτες.

    10. Σύνορα ΗΠΑ-Ρωσίας
    Τα νησιά Διομήδη είναι δύο μικρά βραχώδη νησάκια που βρίσκονται στη μέση του Βερίγγειου Πορθμού. Ο Μικρός Διομήδης φιλοξενεί την αμερικανική πόλη του Διομήδη με πληθυσμό 146 κατοίκων. Ο Μεγάλος Διομήδης ανήκει στη Ρωσία και δεν κατοικείται. Τα δύο νησιά απέχουν μόλις 4 χιλιόμετρα.
    Η Διεθνής Γραμμή Ημερομηνίας (μια νοητή γραμμή στην επιφάνεια της Γης, η οποία περνά από τον ειρηνικό ωκεανό σχεδόν κατά μήκος του 180ου μεσημβρινού και χωρίζει το χτες από το αύριο) περνά μεταξύ των νησιών του Διομήδη και χρησιμεύει ως σύνορο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Έτσι όταν οι κάτοικοι του Μικρού Διομήδη κοιτάζουν τον μεγάλο Διομήδη, δεν κοιτάζουν απλά μια άλλη χώρα. Κοιτάζουν την… επόμενη μέρα. Για παράδειγμα όταν στον Μικρό Διομήδη είναι 9 π.μ. Σαββάτου, στον Μεγάλο Διομήδη είναι 6 π.μ. Κυριακής.
    kosmoskaipolitismos
    dinfo.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ