• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

    Αυτές είναι οι δέκα χώρες του πλανήτη που έχουν μηδενική φορολογία εισοδήματος

    Μηδενική φορολογία εισοδήματος. Και μόνο στην φράση αυτή γελάμε. Τουλάχιστον στην Ελλάδα που οι φόροι έρχονται ο ένας μετά τον άλλον.

    Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα μέρη, όπου, όσα χρήματα και να βγάζει κάποιος, δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει για αυτά. Το fortunegreece.com, συγκέντρωσε τις χώρες αυτές και μας τις παρουσιάζει.




    Κατάρ
    Είναι η πιο πλούσια χώρα στον πλανήτη εάν υπολογίσουμε βάσει του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Η χώρα στηρίζεται στο φυσικό αέριο και οι κάτοικοί της δεν φορολογούνται, ενώ αξιοπερίεργο είναι πως το 14% εξ αυτών είναι εκατομμυριούχοι!

    Κάτοικοι: 1,9 εκατ.
    ΑΕΠ: 182 δισ. δολάρια
    Κατά κεφαλήν: 102.000 δολάρια

    Βερμούδα
    Μπορεί να μπαίνει στην λίστα, αλλά τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα σε αυτήν την χώρα. Οι λιγοστοί κάτοικοί της βλέπουν τον εργοδότη τους να κρατά το 7% του μισθού τους, πληρώνουν συνολικά 100 ευρώ τον μήνα σε κοινωνική ασφάλιση, ο φόρος ακίνητης περιουσίας φτάνει στο 19% και ο φόρος κληρονομιάς κυμαίνεται μεταξύ 5%-20%. Για να μην ξεχάσουμε πως η αγορά σπιτιού είναι πανάκριβη, όπως και όλα τα αγαθά που μπορεί να αγοράσει κάποιος.

    Ωστόσο η χώρα είναι εξαιρετικά δημοφιλής καθώς δεν φορολογεί τις επιχειρήσεις, με περισσότερες από 400 ασφαλιστικές να εδρεύουν εκεί, ενώ και η ίδια η Google την προτιμά. Πώς είναι δυνατόν να μην την προτιμά άλλωστε όταν μόνο για το 2011 γλύτωσε φόρους ύψους δύο δισεκατομμυρίων!

    Κάτοικοι: 64.000
    ΑΕΠ: $5,8 δισ.
    Κατά κεφαλήν: $86.000 (3η στον κόσμο σύμφωνα με το CIA World Factbook)

    Μπρουνέι
    Η χώρα κυριολεκτικά βρίσκεται πάνω από ένα τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου το οποίο αποτελεί και το 90% των εξαγωγών της. Είναι μία από τις λίγες χώρες του κόσμου που δεν έχουν καθόλου χρέος. Οι κάτοικοι δεν είχαν πληρώσει ποτέ κανέναν φόρο μέχρι πρότινος όταν η βασιλική οικογένεια έχασε όλα της τα χρήματα λόγω κακοδιαχείρισης με αποτέλεσμα οι πολίτες να αναγκαστούν να πληρώσουν για πρώτη φορά εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.

    Κάτοικοι: 410.000
    ΑΕΠ: 21 δισ. δολάρια
    Κατά κεφαλήν εισόδημα: $54.300 δολάρια

    Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
    Η χώρα αυτή μπορεί να επιβαρύνει τις πετρελαϊκές εταιρείες με 55% φόρο ωστόσο οι περισσότερες στον κόσμο έχουν και από ένα παράρτημα εκεί. Τα κέρδη του κράτους είναι τέτοια από το πετρέλαιο που οι πολίτες δεν έχουν καμμία υποχρέωση να δηλώνουν εισόδημα και να πληρώνουν φόρους .

    Κάτοικοι: 8,2 εκατ.
    ΑΕΠ: 271 δισ. δολάρια
    Κατά κεφαλήν: 49.000 δολάρια

    Νησιά Κέιμαν
    Κανείς, μα κανείς, ούτε οι εταιρείες ούτε οι πολίτες πληρώνουν φόρο εισοδήματος στην χώρα αυτή. Ο ΦΠΑ είναι στο 0, να καλά βλέπετε, ΜΗΔΕΝ, και το εισόδημα της κυβέρνησης προέρχεται κυρίως από τους δασμούς στα αγαθά (5-25%). Η οικονομική κρίση έκανε την κυβέρνηση να σκεφτεί να εισπράξει φόρους και το έκανε. Υποχρεωτικά φόρο εισοδήματος καταβάλλουν μόνο οι αλλοδαποί πλέον, και αυτό γιατί μετά από καταμέτρηση, αποτελούν το 50% της εργατικής δύναμης.

    Κάτοικοι: 57.000
    ΑΕΠ: 3,2 δισ. δολάρια
    Κατά κεφαλήν: $43.800 δολάρια

    Κουβέιτ
    Είναι η χώρα με τον ίσως μεγαλύτερο δημόσιο τομέα στον πλανήτη καθώς το 93% των πολιτών δουλεύουν σε αυτόν. Η μόνη υποχρέωση που έχουν οι Κουβεϊτιανοί είναι να καταβάλλουν το 7,5% του εισοδήματός του σε ασφαλιστικές εισφορές. Μπροστά στην απειλή της Αραβικής Άνοιξης, ο εμίρης έκανε αύξηση 25% στο εισόδημα όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

    Κάτοικοι: 2,8 εκατ.
    ΑΕΠ: 163 δισ δολάρια
    Κατά κεφαλήν: 39.800 δολάρια

    Μπαχάμες
    Η χώρα δεν έχει ούτε ΦΠΑ, ούτε φόρο στις επιχειρήσεις. Τα εισοδήματα του κράτους έρχονται από τους φόρους στο εμπόριο και τους δασμούς. Σημαντική είναι η συμβολή και του τουρισμού.

    Κάτοικοι: 353.000
    ΑΕΠ: 11 δισ. δολάρια
    Κατά κεφαλήν: 31.400 δολάρια

    Σαουδική Αραβία
    Η χώρα δεν φορολογεί καθόλου το εισόδημα των κατοίκων της, ωστόσο αυτοί που πληρώνουν το… μάρμαρο είναι οι αλλοδαποί οι οποίοι καταβάλλουν το 20% του εισοδήματός τους ως φόρο υπεραξίας.

    Κάτοικοι: 30 εκατ.
    ΑΕΠ: 900 δισ. δολάρια
    Κατά κεφαλήν εισόδημα: 31.200 δολάρια

    Ομάν
    Με το 70% του κρατικού εισοδήματος να προέρχεται από το πετρέλαιο η κυβέρνηση ανησυχεί. Γιατί; Επειδή τα κοιτάσματα όλο και λιγοστεύουν. Ίσως σκεφτεί να αλλάξει κουλτούρα στους πολίτες του οι οποίοι δεν πληρώνουν κανέναν φόρο παρά μόνο ένα 3% στις αγοραπωλησίες και ένα 6,5% για ασφαλιστικές εισφορές.

    Κάτοικοι: 3,8 εκατ.
    ΑΕΠ: 90 δισ. δολάρια
    Κατά κεφαλήν: 29.100 δολάρια

    Μπαχρέιν
    Άλλη μία χώρα που βασίζει τα εισοδήματά της αποκλειστικά στο πετρέλαιο, κατά 88% μάλιστα. Ο προϋπολογισμός όμως δεν είναι όπως θα περιμέναμε αφού παρουσιάζει έλλειμμα και αυτό λόγω των πολλών παροχών προς τους πολίτες. Ο λόγος; Η κυβέρνηση προτιμά να έχει ελλείμματα παρά να δει τους πολίτες της να παραδειγματίζονται από την Αραβική Άνοιξη. Το μόνο που καταβάλλουν οι πολίτες είναι ένα 7% αποκλειστικά για ασφαλιστικές εισφορές.

    Κάτοικοι: 1,2 εκατ.
    ΑΕΠ: 31 δισ. δολάρια
    Κατά κεφαλήν: 28.700 δολάρια



    koolnews.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ