• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

    Ανακύκλωση - Τι διάολο σημαίνουν τελικά όλα αυτά τα σύμβολα;

    Για την ανακύκλωση ακούγονται διάφορες απόψεις. Άλλοι λένε πως συμβάλλουμε στην προστασία του πλανήτη, άλλοι λένε πως είναι τρίχες (σε σύγκριση πάντα με την μόλυνση που παράγουμε). Δεν νομίζω όμως οτι χρειάζεται να το φιλοσοφήσει και πολύ κάποιος, σίγουρα κακό δεν κάνει, και το μόνο που μας αποτρέπει είναι η βαρεμάρα μας. Δεν είναι τόσο μεγάλος κόπος να χρησιμοποιούμε έναν δεύτερο κάδο στο σπίτι για τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες και να τις ρίχνουμε σε ξεχωριστούς κάδους όταν κατεβάζουμε τα σκουπίδια.
    Ψάχνοντας περισσότερες πληροφορίες για τα σύμβολα στις πλαστικές συσκευασίες, παρατήρησα οτι υπάρχει σύγχυση με τα διάφορα σύμβολα ανακύκλωσης και πολλές φορές κι εγώ έχω πετάξει στην ανακύκλωση συσκευασίες που δεν είναι ανακυκλώσιμες. Για να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα σύμβολα, και να δούμε τι ανακυκλώνεται και τι όχι:
    Ανακυκλώσιμη συσκευασία
    Το σύμβολο αυτό δηλώνει πως η συσκευασία είναι ανακυκλώσιμη, και το συναντάμε σε χάρτινες και μεταλλικές συσκευασίες.
    Ανακυκλωμένη συσκευασία
    Εδώ γίνεται συχνά το μπέρδεμα. Το σύμβολο δηλώνει πως το υλικό είναι ανακυκλωμένο, και όχι προς ανακύκλωση. Αν λοιπόν δεν υπάρχει κάποιο ακόμα σύμβολο που να δηλώνει πως η συσκευασία ανακυκλώνεται, δεν το ρίχνουμε στον κάδο ανακύκλωσης.
     
    Ανακυκλώσιμες πλαστικές συσκευασίες
    To σύμβολο δηλώνει πως η συσκευασία είναι ανακυκλώσιμη. Συναντάται σε πλαστικές συσκευασίες, και η αρίθμηση απο το 1 ως το 7 όπως και η συντομογραφία περιγράφει τον τύπο του πλαστικού.

     
    Ανακυκλώσιμη γυάλινη συσκευασία
    Αν και όλες οι γυάλινες συσκευασίες θεωρούνται ανακυκλώσιμες, κάποιοι κατασκευαστές αναγράφουν το συγκεκριμένο σύμβολο για να ενθαρρύνουν τον καταναλωτή να ανακυκλώσει.

     
    The green dot
    Επίσης ένα σύμβολο που μπερδεύεται συχνά. Το σήμα αυτό δεν δηλώνει πως η συσκευασία είναι ανακυκλώσιμη. Σημαίνει πως ο κατασκευαστής έχει συνεισφέρει οικονομικά στην ανακύκλωση των υλικών που χρησιμοποιούνται στην συσκευασία. Αν δεν υπάρχει κάποιο άλλο σύμβολο που να δηλώνει πως η συσκευασία είναι ανακυκλώσιμη, δεν την πετάμε στον κάδο ανακύκλωσης.
    Και ένας μικρός οδηγός ανακύκλωσης:
    • Ξεπλένουμε ή σκουπίζουμε τις συσκευασίες πριν τις πετάξουμε, ώστε να μην εκτίθονται σε μικρόβια οι εργαζόμενοι της ανακύκλωσης.
    • Κατά προτίμηση ρίχνουμε χύμα τα σκουπίδια στον κάδο, και όχι σε σακούλα. Αν ο κάδος είναι γεμάτος, αφήνουμε τα σκουπίδια δίπλα μέσα σε μια σακούλα όχι όμως πολύ σφιχτά δεμένη.
    • Διαχωρίζουμε τις συσκευασίες που αποτελούνται απο πολλά υλικά (πχ χαρτί με κολλημένο πλαστικό πάνω) και ρίχνουμε το κάθε υλικό στον ανάλογο κάδο.
    • Συμπιέζουμε ογκώδεις συσκευασίες, χαρτιά και πλαστικά μπουκάλια πριν τα ρίξουμε στον κάδο για να εξοικονομούμε χώρο.
    • Δεν ρίχνουμε σπασμένα γυαλιά στον κάδο, γιατί η διαλογή των απορριμάτων απο τους εργαζόμενους γίνεται με το χέρι και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.
    • Δεν ρίχνουμε στον κάδο βιοδιασπώμενες σακούλες.
    Δεν είναι λοιπόν τίποτα δύσκολο, μια ματιά στη συσκευασία χρειάζεται μόνο πριν πετάξουμε κάτι στα σκουπίδια, και αν είναι ανακυκλώσιμο να το βάλουμε σε μια ξεχωριστή σακούλα ώστε να το πετάξουμε στην ανακύκλωση. Αν δεν το κάνετε ήδη, μπείτε σ' αυτή τη διαδικασία, θα καταναλώσει μόνο ελάχιστα δευτερόλεπτα απο τον χρόνο σας κι αν όλοι βάλουμε τέτοιες μικρές συνήθειες στην καθημερινότητά μας ίσως συνεισφέρουμε λίγο στην προστασία του περιβάλλοντος.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ