• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

    ΙΟΓΕΝΕΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ: ΟΙ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.

    Νίκος Κατσαρός
    π.πρόεδρος ΕΦΕΤ

    28 Ιουλίου Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ιογενούς Ηπατίτιδας και ανάμεσα μας κυκλοφορούν περισσότεροι από 500.000 φορείς της ηπατίτιδας . Εργάζονται πιθανόν σε εστιατόρια ,παραθαλάσσια κέντρα, μπαρ κλπ χωρίς να διαθέτουν βιβλιάρια υγείας θέτοντας σε κίνδυνο μόλυνσης και τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που τους προσέλαβαν και φυσικά τους πελάτες του καταστήματος.

    Η τήρηση των αυστηρών κανόνων υγιεινής είναι το καλύτερο προληπτικό μέτρο για την προστασία από την ηπατίτιδα παράλληλα με τον εμβολιασμό.Η 28 Ιουλίου ως Παγκόσμια  Ημέρα Ιογενούς Ηπατίτιδας σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για τους τρόπους πρόληψις και βελτίωση της περίθαλψης και  της ποιότητας ζωής των ασθενών.Η ύπαρξη απλών εξετάσεων αίματος για την ύπαρξη των ιών της ηπατίτιδας δίνει την δυνατότητα ελέγχου σε κάθε ενδιαφερόμενο.Θα πρέπει να γίνει κοινή αντίληψη οτι ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ηπατίτιδας Β είναι ο εμβολιασμός ενώ η έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ιογενών ηπατίτιδων Β και C μπορούν να εξασφαλίσουν μία καλή ποιότητα ζωής στα άτομα που έχουν μολυνθεί.Συγχρόνως η χρήση συνδυασμού αντιικών φαρμάκων έχει βελτιώσει σημαντικά την θεραπεία της ηπατίτιδας C.

    Οι ασθενείς με χρόνια λοίμωξη διατρέχουν τον κίνδυνο κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος.Δυστυχώς οι έλεγχοι των υγειονομικών υπηρεσιών των περιφερειών  στα κέντρα μαζικής εστίασης είναι ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι  με αποτέλεσμα οι μόνο η ηπατίτιδα αλλά και μια σειρά μολυσματικές ασθένειες όπως φυματίωση,πνευμονία, αδενοιοί, κορωνοίοί,κλπ. να απειλούν τους καταναλωτές. Εδω η ευθύνη των ιδιοκτητών των κέντρων αυτών είναι τεράστια και πρέπει να γνωρίζουν οτι αυτοί  θα είναι εκείνοι που πρώτοι θα μολυνθούν.Η τακτική απολύμανση και η σχολαστική καθαριότητα στουε χώρους μαζικής εστίασης ειναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης μιας σειράς ιογενών λοιμώξεων. Οι ιοί δεν είναι οπως τα βακτήρια που δρούν αυτόνομα,οι ιοί μπαίνουν στα κυτταρα του οργανισμού που προσβάλουν και είτε παράγουν τοξίνες που δηλητηριάζουν τον οργανισμό ή συχνότερα πολλαπλασιάζωνται μέσα στα κύτταρα του οργανισμού  κατευθυνοντας τα να παράγουν ακόμα περισσότερους ιούς.Οι ιοί ειναι μόρια του DNA  ή του RNA, εύκολα μεταλλάσωνται και για αυτό πολλες φορές ειναι δύσκολη η αντιμετωπιση τους οπως συνέβη με τον ιό Η1Ν1 κλπ.Η αντιμετώπιση μιάς ίωσης δεν γίνεται ποτέ με αντιβιωτικά τα οποία μπορεί να προκαλέσουν και βλάβες εάν (κακώς)  χορηγηθούν.

    O ιός του Δυτικού Νείλου ανησυχεί τους κατοίκους και της Αττικής. Επειδή οι ψεκασμοί δεν έγιναν έγκαιρα πριν το καλοκαίρι ο ιός μεταφέρθηκε από τα κουνούπια και στην Αττική.Ο ιός μεταδίδεται από τα τσιμπήματα των κουνουπιών τα οποία μολύνθηκαν καταναλώνοντας μολυσμένα πουλιά.Ο ιός προκαλεί πονοκεφάλους,ζαλάδες,υψηλό πυρετό,δυσκαμψία,αποπροσανατολισμό ,εγκεφαλίτιδα και μία σειρά από άλλα συμπτώματα.Σε ορισμένα άτομα είναι δυνατόν να προκαλέσει κώμα και θάνατο, ενώ στους περισσότερους(περίπου 80%) που έχουν προσβληθεί περνά απαρατήρητο δηλαδή χωρίς συμπτώματα.Η καλύτερη πρόληψη είναι η χρήση  σιτών, αντικουνουπικών σκευασμάτων και να μην αφήνουμε υγρές επιφάνειες γύρω από το σπίτι μας.Στην Ανατολική Αττική υπολογίζεται ότι το 40% των κουνουπιών είναι μολυσμένα με τον ιό του Δυτικού Νείλου. Όσα άτομα εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης,πυρετό,υπνηλία ,κούραση αποπροσανατολισμο κλπ.πρέπει αμέσως να συμβουλευθούν τον ιατρό τους.Τίποτα αυτά  από δεν θα είχε συμβεί εάν η πολιτεία είχε κάνει έγκαιρα ψεκασμούς  και περιορίσει το φαινόμενο στην Β.Ελλάδα. Αυτές είναι δυστυχώς οι παράπλευρες απώλειες από το Μνημόνιο.

    Τώρα το καλοκαίρι στις παραλίες πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί μικρόβια και μύκητες παραμονεύουν παντού . Εκτός άπω την μόλυνση που ενδεχόμενα υπάρχει στην θάλασσα κίνδυνοι υπάρχουν και στην αμμουδιά. Μύκητες από την άμμο μπορεί να προκαλέσουν μυκητιάσεις στα πόδια, ουρολοιμώξεις,επιπεφυκίτιδες στα μάτια  και μια σειρά από δερματικές αλλεργίες.Για αυτό πάντοτε χρησιμοποιούμε σαντάλια και πετσέτα το ίδιο ισχύει και  στις πισίνες.







    pentapostagma

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ