• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

    Ένοχα για εγκεφαλικά τα αναψυκτικά

    Ο κίνδυνος εμφάνισης ισχαιμικού επεισοδίου στις γυναίκες αυξάνει κατά 80%...

    Οι γυναίκες που πίνουν έστω και ένα ανθρακούχο αναψυκτικό τη μέρα αυξάνουν τον κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό, προειδοποιεί νέα έρευνα.

    Η καθημερινή κατανάλωση ποτών που περιέχουν αρκετή ζάχαρη αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης θρόμβου στον εγκέφαλο σε ποσοστό μέχρι 80%, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιαπωνία. Η επίδραση των ζαχαρούχων αναψυκτικών στους άντρες ωστόσο δεν είναι η ίδια, καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου της Οσάκα παρατηρήθηκε πολύ μικρή αύξηση του κινδύνου.

    Νωρίτερα φέτος, επιστήμονες από τις ΗΠΑ είχαν βρει ότι τόσο τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, όσο και τα με λιγότερες θερμίδες υποκατάστατά τους αυξάνουν τις πιθανότητες πρόκλησης εγκεφαλικού και στα δύο φύλα.

    Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι μελέτες που συνδέουν την αύξηση στην κατανάλωση ανάλογων ποτών με την αυξανόμενη τάση παχυσαρκίας στον κόσμο και εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, παράγοντες που συνδέονται άμεσα με την πρόκληση εγκεφαλικών επεισοδίων.

    Η ομάδα των επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Οσάκα μελέτησε 40.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40-59 ετών σε διάστημα 18 ετών, καταγράφοντας τις διατροφικές τους συνήθειες, ανάμεσα στις οποίες την κατανάλωση αναψυκτικών.
    Στη διάρκεια των 18 αυτών χρόνων περίπου 2.000 από τους εθελοντές υπέστη εγκεφαλικό.

    Οι ερευνητές ανέλυσαν τις συνήθειες των θυμάτων αναφορικά με την κατανάλωση αναψυκτικών και τις συνέκριναν με όσους δεν εμφάνισαν θρόμβους.

    Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, έδειξαν ότι οι γυναίκες που έπιναν έστω και ένα αναψυκτικό τη μέρα είχαν 83% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν ισχαιμικό επεισόδιο, συγκριτικά με όσες δεν έπιναν καθόλου ή πολύ σπάνια.

    newsbeast.gr

    24wro.blogspot.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ