• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

    Τα παιδιά "Ζόμπι" της Αφρικής. Μια νέα ανίατος νόσος...

    Γράφει ο Γιώργος Τραπεζιώτης

    Μπροστά της ο ιός της γρίπης Η1Ν1, που έκανε -ειδικά πέρυσι- τον δυτικό κόσμο να τρέμει και τις φαρμακευτικές να θησαυρίζουν από τη μαζική παραγωγή εμβολίων, μοιάζει με απλή ίωση, ενώ τα «κουσούρια» που αφήνει για πάντα πάνω στα σώματα χιλιάδων παιδιών από την Κεντρική Αφρική παραπέμπουν σε σκηνές βγαλμένες από τα πιο τρομακτικά θρίλερ της ιστορίας του κινηματογράφου.

    Το «σύνδρομο του νεύματος», όπως την έχουν ονομάσει οι επιστήμονες, ή αλλιώς η...

    «νόσος των ζόμπι», όπως την έχουν βαφτίσει οι ντόπιοι, καθιστά τα θύματά του έρμαια των συμπτωμάτων του, τα οποία μοιάζουν μεν με εκείνα της επιληψίας, αλλά κανείς έως τώρα δεν έχει καταφέρει να βρει από τι προκαλούνται και, κυρίως, πώς θεραπεύονται.

    Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, η μυστηριώδης ασθένεια πλήττει ως επί το πλείστον παιδιά ηλικίας 5-15 ετών από τη βόρεια Ουγκάντα, το Σουδάν και την Τανζανία, ενώ από τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζουν είναι η διαρκής υπνηλία. Συγκεκριμένα, τα παιδιά δείχνουν ανήμπορα να κρατήσουν έστω και για λίγο τα μάτια τους ανοιχτά, αλλά και το κεφάλι τους όρθιο. Πολλά εξ αυτών, τελικά, πεθαίνουν από κάποιο ατύχημα, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων πέφτουν κάτω αναίσθητα.

    Η Γκρέις Λεγκάτ είναι μητέρα δύο κοριτσιών θυμάτων της «νόσου των ζόμπι» και ζει στην Ουγκάντα. Πρόσφατα μάλιστα βρήκε το σθένος να μιλήσει στο CNN για τον εφιάλτη που χτύπησε την πόρτα της οικογένειάς της. «Η προσωπικότητά της άλλαζε μέρα με τη μέρα» είπε αναφερόμενη στη 13χρονη κόρη της Πολίν, εξηγώντας ότι «όταν γεννήθηκε, ήταν ένα απολύτως υγιές μωρό. Τώρα όμως ίσα που καταφέρνει να κινηθεί».

    Δεν είναι λίγοι και οι γονείς των παιδιών αυτών που υποχρεώνονται μέχρι και να τα δέσουν, προκειμένου να τα προστατεύσουν και να μην αυτοτραυματιστούν.

    Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες εκτιμούν ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου στον υπόλοιπο κόσμο πέραν των ορίων της Κεντρικής Αφρικής, ωστόσο δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι έως σήμερα δεν έχουν καταφέρει να βρουν τρόπους για τη στοιχειώδη αντιμετώπισή της.

    Γιώργος Τραπεζιώτης
     



    okloios.blogspot.com

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ