• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

    Απειλή παγκόσμιας εξάπλωσης νέων ασθενειών


    Ο πλανήτης απειλείται από τη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς χρεώνεται την εμφάνιση νέων ασθενειών που ενδέχεται να μετατραπούν σε πανδημία.

    Τα πρωτεία των νέων ασθενειών, σύμφωνα με έρευνα της ιατρικής επιθεώρησης «The Lancet» αποδόθηκαν στη νοτιοανατολική Ασία, καθώς πλήττεται περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη και χαρακτηρίζεται από υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα και ελλειμματικό σύστημα υγειονομικής εποπτείας.
    Η κρίση του Οξέος και Σοβαρού Αναπνευστικού Συνδρόμου και η γρίπη των πτηνών εντείνουν τις ανησυχίες ως προς την πιθανότητα εμφάνισης νέων επιδημιών με σημείο αφετηρίας την Ασία.
    Αριθμώντας 600 εκατομμύρια κατοίκους, η νοτιοανατολική Ασία καθίσταται θερμή
    εστία για την εμφάνιση νέων λοιμωδών νόσων, κυρίως αυτών που προέρχονται από ζώα και οφείλονται στη στενή επαφή ανάμεσα σε ανθρώπους και ζώα, γεγονός που την τρέπει σε ζώνη κινδύνου για τις ασθένειες που αποτελούν εν δυνάμει πανδημίες.
    Αύξηση του πληθυσμού, κινητικότητα, αστικοποίηση, περιβαλλοντικές μεταβολές, εντατικοποίηση των καλλιεργειών και της εκτροφής ζώων και αποψίλωση των δασικών εκτάσεων είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση ασθενειών.
    H κλιματική υπερθέρμανση μπορεί να "ενισχύσει την εξάπλωση λοιμωδών νόσων που εμφανίζονται στην περιοχή", κυρίως όσες μεταδίδονται μέσω των εντόμων "που συνδέονται με την άνοδο της θερμοκρασίας και τις βροχοπτώσεις", όπως είναι ο δάγγειος πυρετός.
    Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το επίπεδο προετοιμασίας των δέκα ενδιαφερόμενων χωρών (Ινδονησία, Βιετνάμ, Λάος, Μπρουνέι, Μαλαισία, Βιρμανία, Σιγκαπούρη, Καμπότζη, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες) πρέπει να «βελτιωθεί» μαζί με το επίπεδο της ενημέρωσης, το έλλειμμα της οποίας εμποδίζει την ύπαρξη αντίδρασης και πρόληψης.
    Απευθύνουν μάλιστα κάλεσμα στις αρχές της περιοχής προκειμένου να λάβουν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση και μη μεταδιδόμενων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, υπεύθυνων για το 60% των θανάτων.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ